Emmaus: Romanien ihmisoikeudet on turvattava | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Emmaus: Romanien ihmisoikeudet on turvattava

Suomeen tulevia Romanian romaneja ei saa käsitellä järjestysongelmana vaan apua tarvitsevina ihmisinä.

Suomeen tulevia Romanian romaneja ei saa käsitellä järjestysongelmana vaan syrjittyinä ja apua tarvitsevina ihmisinä. Sen sijaan, että viranomaiset yrittävät lakiesityksillä estää kerjäävien romanien Suomeen tulemista, heidän olisi toimittava romanien inhimillisten oikeuksien turvaamiseksi, Emmaus Suomi vaatii.

Suomen ja EU:n on ryhdyttävä tehokkaisiin toimenpiteisiin romanien syrjinnän estämiseksi koko Euroopassa ja tuettava romanien mahdollisuuksia ihmisarvoiseen elämään omassa kotimaassaan. Kunnes nämä toimenpiteet johtavat tuloksiin, pitää Suomen kantaa sosiaalinen vastuunsa tänne tulleista romaneista, jotka ovat joutuneet kärsimään EU:n epäonnistumisestasuurimman vähemmistönsä oikeuksien turvaamisessa.

Toisin kuin tavalliset turistit romanit ovat äärimmäisen köyhiä. Siksi viranomaisten on osoitettava heille leirintäpaikkoja, joissa on sähkö, pesutilat ja mahdollisuus terveydenhoito- ja neuvontapalveluihin.

Köyhyys on ajanut pienen osan romaneja rikkomaan lakia. Tätä ei saa käyttää koko ryhmään kohdistettujen kielteisten ja aggressiivisten toimenpiteiden perusteluna.

Abbé Pierren perintö velvoittaa

Abbé Pierre, Emmaus-liikkeen perustaja, työskenteli väsymättömästi sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta, nälkää ja asunnottomuutta vastaan. Hän ei antanut kenenkään unohtaa yhteiskunnallisia vääryyksiä. Hän häiritsi lakkaamatta rikkaita, kerjäsi heiltä rahaa, rakensi laittomasti tilapäisasuntoja asunnottomille ja harjoitti kansalaistottelemattomuutta köyhien asumisoikeuksia puolustaessaan.

Maailman kaikilla yli 300 Emmaus-ryhmällä on perimmäisenä tavoitteenaan seurata Emmaus-liikkeen julistusta: auttaa niitä, jotka kärsivät eniten, ja poistaa kärsimyksen syitä. Tämän päivän Suomessa ja Euroopassa yksi eniten kärsivistä ihmisryhmistä on romanit.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia