Etelä-Afrikka kehottaa hiv-äitejä imettämään

10.04.2012
Lee Middleton

(Kuva: maureen_sill / Flickr.com / cc 2.0)(Kuva: maureen_sill / Flickr.com / cc 2.0)Etelä-Afrikassa lopetetaan ilmaisen äidinmaidonvastikkeen jakaminen hiv-positiivisille äideille. Vastiketta on jaettu julkisessa terveydenhuollossa hiv-tartuntojen ehkäisemiseksi. Nyt äitejä kannustetaan täysimetykseen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan äidinmaito on lapselle paras vaihtoehto. Järjestön mukaan rintaruokinta on turvallista, kun samanaikaisesti käytetään hivin estolääkitystä.

Suosituksen taustalla on Etelä-Afrikan korkea lapsikuolleisuus. Vastikeruokinta lisää riskiä sairastua ripuliin ja keuhkokuumeeseen, jotka ovat suurimmat lapsikuolleisuuden aiheuttajat.

Täysimetykseen siirtyminen on herättänyt myös äänekkäitä vastalauseita. Lastenlääketieteen professori Haroon Saloojee pelkää, että lapsille ei riitä terveysasemilla tarpeeksi estolääkettä, jolloin hiv-tartunnan riski kasvaa.

"Äidit eivät välttämättä saa annettua lapsilleen lääkitystä, mutta jatkavat silti rintaruokintaa", Saloojee sanoo.

Rintaruokinnan kannattajat ovat sitä mieltä, että estolääkityksen saatavuus Etelä-Afrikassa on yleisesti ottaen erinomainen. WHO:n tutkimuksen mukaan äidit ovat sitoutuneita estolääkityksen käyttöön.

Täysimetyksen suosiota on vaikea kasvattaa, sillä monet äideistä antavat lapsilleen vastiketta imettämisen ohella. Lastenlääketieteen professori Anna Coutsoudis suhtautuu täysimetykseen myönteisesti.

"Jos saamme lisättyä rintaruokintaa Etelä-Afrikassa, koko kansa hyötyy."