Etelä-Amerikan tulonsiirrot tepsivät talouskasvua paremmin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Amerikan tulonsiirrot tepsivät talouskasvua paremmin

Köyhien määrä on lähes puolittunut viimeisten vuosikymmenien aikana, kirjoittaa Marcela Valente.

(IPS) -- Latinalaisen Amerikan sosiaaliohjelmat ovat osoittautuneet tehokkaammiksi köyhyyden vähentäjiksi kuin pelkkä talouskasvu, paljastaa argentiinalaisen La Platan yliopiston tutkimus.

Avustuksia köyhille jakavia ohjelmia on toteutettu 18 maassa, ja ne kattavat noin 19 prosenttia alueen 600 miljoonasta asukkaasta. YK:n mukaan alueen maat käyttivät vuonna 2010 noin 0,4 prosenttia kansantuotteestaan sosiaalisiin tulonsiirtoihin.

Latinalaisessa Amerikassa oli vuonna 1992 alle 2,50 dollarilla päivässä eläviä 27,8 prosenttia, mutta 2010 enää 14,2 prosenttia.

Köyhyyden väheneminen on tutkimuksen mukaan sidoksissa talouskasvuun. Kahden prosentin kasvulla köyhien osuus olisi vielä vuonna 2025 noin 5,5 prosenttia, mutta neljän prosentin kasvulla osuus putoaisi alle 3 prosentin.

Tutkijat laskevat, että sama köyhyyden vähennys saavutettaisiin kymmenen vuotta lyhyemmässä ajassa, jos ohjattaisiin 0,5 prosenttia bkt:sta sosiaalisiin tulonsiirtoihin.

Tutkija Leonardo Gasparini kehuu sosiaaliohjelmia, joissa tuen ehtona on esimerkiksi lasten koulunkäynti ja osallistuminen terveystarkastuksiin. Niistä laajin on Brasilian Bolsa Familia, jonka piirissä on neljännes maan liki 200-miljoonaisesta väestöstä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia