Etelä-Sudanin konflikti kärjistyi etniseksi puhdistukseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudanin konflikti kärjistyi etniseksi puhdistukseksi

Kapinalliset tappoivat satoja kirkkoon, sairaalaan ja moskeijaan paenneita siviileitä.

Etelä-Sudanin neljä kuukautta käynnissä ollut sisäinen konflikti on muuttunut yhä verisemmäksi. YK vahvisti maanantaina, että oppositiojoukot tappoivat viime viikolla Bentiun kaupungissa satoja siviileitä etnisin perustein.

Kapinalliset valtasivat Unityn osavaltiossa sijaitsevan kaupungin ja jahtasivat myös sairaalaan, kirkkoon ja moskeijaan paenneita ihmisiä. YK:n rauhanturvaoperaatio UNMISSin mukaan kapinalliset kehottivat radiota apuna käyttäen myös seksuaaliseen väkivaltaan.

YK:n Etelä-Sudanin humanitaarinen koordinaattori Toby Lanzer kertoi Guardian-lehden mukaan nähneensä kaupungissa kasoittain ruumiita. Hänen mukaansa kyseessä on käännekohta konfliktissa.

Kymmeniä siviilejä kuoli myös Borissa Jonglein osavaltiossa viime viikolla, kun aseistautunut joukko hyökkäsi rauhanturvaajien tukikohtaan sekä sen suojissa olleita 5 000:ta siviiliä vastaan. YK on tuominnut iskun.

Etelä-Sudanin presidentin ja varapresidentin kannattajat ovat sotineet joulukuun puolivälistä lähtien. Järjestöt ovat jo aiemmin sanoneet, että konfliktin molemmat osapuolet ovat syyllistyneet muun muassa mielivaltaiseen väkivaltaan. Huhtikuun alussa YK määritteli Etelä-Sudanin humanitaarisen tilanteen kuuluvan korkeimpaan katastrofiluokkaan, jossa ovat lisäksi vain Syyria ja Keski-Afrikan tasavalta.

Väkivallassa arvioidaan yhteensä kuolleen tuhansia ihmisiä. Noin miljoona on paennut, heistä noin 75 000 YK:n suojiin.

Ruokakriisin kulman takana

Etelä-Sudanissa kehitysyhteistyötä ja avustustyötä tekevän Kirkon Ulkomaanavun mukaan väkivaltaisuudet ovat ajamassa maan Afrikan mantereen suurimpaan ruokakriisiin sitten 1980-luvun, sillä siementen pitäisi olla maassa ennen sadekautta, joka alkaa seuraavien parin kuukauden aikana. Sadekauden aikana avun kuljettaminen muuttuu lähes mahdottomaksi, järjestö muistuttaa.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan seitsemää miljoonaa ihmistä Etelä-Sudanissa uhkaa ruokapula. UNICEFin mukaan puolestaan neljännesmiljoona lasta saattaa kärsiä akuutista aliravitsemuksesta vuoden lopulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia