Etiopian maakahakoissa useita kuolleita
Useita opiskelijoita on kuollut protesteissa, joissa vastustetaan pääkaupungin laajentamista oromojen maille.
Useita opiskelijamielenosoittajia on kuollut viime viikkoina Etiopiassa protesteissa, joissa vastustetaan hallituksen suunnitelmia laajentaa maan pääkaupungin Addis Abeban rajoja sitä ympäröivän Oromian osavaltion maille.
Kansainvälisten medioiden mukaan protestoijat pelkäävät, että suunnitelman toteuttaminen pakottaisi mailtaan alueen viljelijöitä. Hallituksen mukaan kyse on kuitenkin infrastruktuurin rakentamisesta ja investointien houkuttelemisesta alueelle. Suunnitelman taustalla on myös Addis Abeban nopea väestönkasvu.
Tiedot kahakoista ovat olleet epäselviä, sillä Etiopia rajoittaa tiukasti mediaa, kansalaisyhteiskuntaa ja toisinajattelijoita. Uutistoimisto Reutersin mukaan hallitus kertoi maanantaina, että viisi opiskelijaa on kuollut, oppositio taas puhuu 30 kuolleesta. Yhdysvaltalaisen Vice News -uutissivuston mukaan kahakat ovat levinneet yli 50 kaupunkiin.
Alun perin protestit puhkesivat jo keväällä 2014 hallituksen ilmoitettua suunnitelmasta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan tuolloin kymmeniä opiskelijoita kuoli valtion turvallisuusjoukkojen tulituksessa. Satoja pidätettiin ja monet ovat yhä vangittuina. Osa vapautetuista on kertonut kidutuksesta, ja osa on saanut syytteen terrorismin vastaisen lain nojalla, kirjoittaa järjestön Afrikan sarven asiantuntija Felix Horne.
Hornen mukaan nyt käynnissä olevissa mielenosoituksissa ei ole kyse pelkästään Addis Abeban rajojen laajentamisesta, vaan siitä, että Oromian osavaltiossa elävät, maan suurimpaan etniseen ryhmään kuuluvat oromot, ovat jo pitkään kokeneet hallituksen syrjivän heitä.
Myöskään maakaappaukset eivät ole Etiopiassa uusi ilmiö. Maan hallitus on aiemminkin häätänyt ihmisiä mailtaan ilman kunnollisia korvauksia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia