Etniset jännitteet lietsovat väkivaltaa Nigeriassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etniset jännitteet lietsovat väkivaltaa Nigeriassa

Islamistiryhmä Boko Haramin iskujen lisäksi maanviljelijöiden ja paimentolaisten välit ovat tulehtuneet viime kuukausina.

Yli tuhat ihmistä on kuollut keskisessä Nigeriassa kilpailevien ryhmien välisissä kahakoissa sitten viime joulukuun, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW). Väkivalta on järjestön mukaan laajenemassa aiempaa useampiin osavaltioihin.

HRW:n mukaan väkivallan kierre on pahenemassa, sillä maan viranomaiset eivät ole tutkineet hyökkäyksiä eivätkä asettaneet ketään oikeuden eteen.

Tapaukset eivät liity paljon julkisuutta saaneen islamistiryhmä Boko Haramin viimeaikaisiin iskuihin, vaan kyseessä on etenkin maanviljelijöiden ja paimentolaisten välinen konflikti, joka HRW:n mukaan liittyy kilpailuun elinkeinoista ja identiteetistä.

Konflikti on vaivannut etenkin Plateaun ja Kadunan osavaltioita jo vuodesta 2010. Joulukuun puolivälistä alkaen alueelta on kantautunut yhä enemmän väitteitä siitä, että paimentolaisten hyökkäykset maanviljelijöitä vastaan ovat kasvaneet, HRW kertoo.

Esimerkiksi maaliskuun puolivälissä tuntemattomat aseistetut miehet tappoivat noin sata ihmistä Kadunan osavaltiossa.

Samaan aikaan myös islamistiryhmä Boko Haramin ja turvallisuusjoukkojen välinen väkivalta on kiristynyt. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Boko Haramin ja turvallisuusjoukkojen väkivallassa oli maaliskuun loppuun mennessä kuollut yli 1 500 ihmistä vuoden alusta alkaen.

Boko Haramin taistelijoiden on epäilty siepanneen viime viikolla noin sata koulutyttöä. Se on ilmoittanut myös tehneensä viime viikolla yli 70 ihmishenkeä vaatineen pommi-iskun.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia