EU hyväksyi kalastusuudistuksen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU hyväksyi kalastusuudistuksen

Euroopan unionin kalapolitiikan uudistus on kumileimaisinta vaille valmis. Uudistus lupaa hyvää tulevaisuuden kalakannoille.

EU:n neuvosto ja komissio ovat päässeet sopuun EU:n yhteisen kalapolitiikan uudistuksesta. Toukokuun lopussa aikaansaatu neuvottelutulos vaatii vielä virallisen hyväksynnän, mutta neuvottelujen tulosta on pidetty jo voittona ympäristölle.

EU:n tavoitteena on tehdä loppu vuosikymmeniä jatkuneelle ylikalastukselle ja elvyttää hupenevia kalakantoja vuoteen 2020 mennessä. Sopimuksen uskotaan myös päättävän EU-ministerien vuosittaiset, usein lyhyen aikavälin taloudellista hyötyä palvelevat, väännöt saaliskiintiöistä.

Komission arvioiden 75 prosenttia Euroopan kalakannasta on ylikalastettu, kun vastaava kansainvälinen keskiarvo on 25 prosenttia. Euroopan eniten kalastavia valtioita ovat Tanska, Espanja, Iso-Britannia ja Ranska, joiden yhteenlaskettu saalismäärä muodostaa noin puolet koko Euroopan kalasaaliista.

Liikalastusta aiotaan vähentää tehostetulla valvonnalla, kansainvälisellä sitoutumisella ja kalakantojen tuottavuuden turvaaminsella pitkällä aikavälillä. Myös ei-toivottujen kalasaaliiden pois heittämistä mereen pyritään vähentämään säännöksillä. Kalastajien tulee muun muassa purkaa maihin kaikki saaliiksi saamansa kaupalliset kalalajit.

"Tapa, jolla olemme kohdelleet Euroopan meriä, on pyhäinhäväistys, mutta olemme myös ottaneet opiksemme. Kaikkialla Euroopassa halutaan nyt kuunnella tutkijoita, eheyttää kalakantoja, leikata hävikkiä ja rakentaa kalateollisuudelle parempi tulevaisuus" sanoi EU:n kalavarojen tulevaisuutta käsittelevää työryhmää johtava europarlamentaarikko Chris Davies.

Suomen luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen, että yksikään suomalainen euroedustaja ei äänestänyt uudistusta vastaan. Itämeren lohen ja muiden kalalajien hoitosuunnitelmasta ei ole vielä päästy sopimukseen EU:ssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia