EU:lle pyyhkeitä veltosta ihmisoikeuspolitiikasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:lle pyyhkeitä veltosta ihmisoikeuspolitiikasta

Unionin johtajat tekevät hyviä ihmisoikeuslupauksia, mutta toteutus jää pahasti puolitiehen, arvioi Human Rights Watch vuosikatsauksessaan.

Eurooppalaiset johtajat epäonnistuivat viime vuonna kerta toisensa jälkeen toteuttamaan lupaamiaan parannuksia EU:n alueella havaittuihin ihmisoikeusongelmiin, arvioi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vuosikatsauksessaan.

Poliittisen tahdon ja yhtenäisyyden puute leimasi unionin toimia erityisesti siirtolaiskysymyksissä sekä rasismin ja homofobian vastaisten toimien kohdalla, HRW kritisoi. Myös terrorisminvastaisiin toimenpiteisiin liittyvien väärinkäytösten tutkinta oli edennyt hitaasti useassa EU-maassa.

"Ihmisoikeuksien kunnioitusta mitataan sanoin, ei teoin", järjestön Eurooppa-asiantuntija Judith Sunderland sanoo.

Vuoden aikana kipupisteitä HRW:n mukaan olivat muun muassa perustuslakimuutokset Unkarissa, romanien joukkokarkoitukset Ranskassa ja homofobian, muukalaisvastaisuuden ja rasismin lisääntyminen kautta Euroopan.

Erityisen ongelmalliseksi HRW katsoo, että usein ongelmat jatkuivat, vaikka niihin puututtiin EU-tasolla. Esimerkiksi Ranskassa usean vuoden ajan jatkunut kritiikki romanien häädöistä oli tehotonta, sillä yli 20 000 romania ajettiin kodeistaan. Luku on kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna.

Samoin EU:n rajoille saapuvien siirtolaisten kohdalla painotuksena oli toistuvasti rajanvalvonnan vahvistaminen sen sijaan, että turvapaikkaa tai töitä hakevien oikeuksien toteutuminen varmistettaisiin, järjestö sanoo.

Yhtenäisen ihmisoikeuspolitiikan puute leimasi lisäksi unionin ulkopolitiikkaa. Esimerkiksi Kiinan ja Venäjän kohdalla EU:n viesti oli parhaimmillaankin ristiriitainen, HRW huomauttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia