EU:n ministerineuvosto patistaa parantamaan romanikerjäläisten asemaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n ministerineuvosto patistaa parantamaan romanikerjäläisten asemaa

Romanien tilanne Euroopassa jatkuu huonona erityisesti Ranskassa ja Italiassa.

Euroopan ministerineuvosto kehotti viime viikolla jäsenvaltioitaan järjestämään paremmat menetelmät laadukkaalle keskustelulle romaniyhteisöjen kanssa, tiedottaa Euroopan neuvosto.

Suosituksissa korostetaan sovittelun hyötyjä romanien terveydenhuoltoon, asumiseen, koulutukseen ja työpaikkoihin liittyvien asioiden suhteen. Vastaavan kaltaista sovittelua on jo käytetty laajasti, ja siitä on tulossa selkeä kansallisten strategioiden ja toimintasuunnitelmien osa.

Ranska ja Romania allekirjoittivat samana päivänä Bukarestissa sopimuksen romanien vapaaehtoisesta palauttamisesta Romaniaan. Ranskan sisäministeri Manuel Valls ja Euroopan ulkoministeri Bernhard Cazeneuve kertoivat, että noin 80 perhettä tulee palaamaan Romaniaan sopimuksen myötä. Molemmat maat korostavat kuitenkin, että aikaa ja kärsivällisyyttä tarvitaan romanien maastamuuttoon liittyvien ongelmien ratkaisussa.

Arviolta noin 15 000-20 000 romania asuu tällä hetkellä väliaikaisilla ja usein huonokuntoisilla leireillä Ranskan kaupunkien laitamilla.

"Pääpyrkimyksemme pitäisi keskittyä sellaiseen ratkaisuun, jossa romanialaiset asettuisivat lähtömaahansa Romaniaan", Valls sanoi tavattuaan Romanian pääministeri Victor Ponta.

Ponta korostaa, että vaikka Romanian pitää tunnustaa vastuunsa romanien integroimisessa Romanian yhteiskuntaan, maa tarvitsee EU:n ja Ranskan tukea pyrkimyksessään.

Noin 200 romanialaista ja heidän tukijoitaan osoitti mieltään Bukarestissa sanoen, että Romanian viranomaiset vain teeskentelevät välittävänsä vähemmistöjen ongelmista.

Tilanne heikko myös Italiassa

Italiassa romanialaisten maahanmuuttajien tilanne on myös erityisen huono. Amnesty International vaati viime viikolla Italian romaneita syrjivien lakien ja käytäntöjen muutamista pikimmiten. Italiassa on ollut jo kymmenen kuukautta voimassa romaneita koskeva hätälaki, jonka aikana mitään korvausta tai apua ei ole annettu romaneille.

"Italian hallitus ei toteuta kansainvälisiä velvoitteitaan ja sitoumuksiaan Euroopan komissiolle. Leireillä asuvat lapset, naiset ja miehet häädetään jatkuvasti pois ilman neuvottelua, varoitusta ja vaihtoehtoisia asumisjärjestelyjä", sanoo John Dalhuisen Euroopan ja Keski-Aasian ohjelman johtaja.

Satoja romaneja Roomassa ja Milanossa on häädetty pakkokeinoin ja jätetty kodittomiksi tänä vuonna huolimatta Italian toistuvista lupauksista parantaa romanien kohtelua ja elinoloja

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia