EU:n uusille ilmastotavoitteille tylyä kritiikkiä järjestöiltä
Luontoliiton mukaan esitykset ovat ristiriidassa sekä YK:n että EU:n päästövähennystavoitteiden kanssa.
Euroopan unionin tällä viikolla julkistamat uudet ilmastotavoitteet ovat riittämättömiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja horjuttavat ponnisteluja tulevan maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen saavuttamiseksi, sanovat ympäristöjärjestöt.
Komission esityksen mukaan EU sitoutuu vähentämään hiilidioksidipäästöjään vuoteen 2030 mennessä 40 prosentilla vuoden 1990 tasosta. Samaan aikaan uusiutuvan energiantuotannon osuutta pyritään kasvattamaan 27 prosenttiin, mutta ilman maakohtaisia sitovia tavoitteita. Energiatehokkuudelle komissio ei asettanut uutta tavoitetta.
Luontoliiton mukaan komission esitys on ristiriidassa sekä YK:n kahden asteen ilmastotavoitteen että EU:n vuodelle 2050 asettaman 80 prosentin päästövähennystavoitteen kanssa. Greenpeace huomauttaa, että mikäli päästökauppajärjestelmää ei remontoida, nykyisillä tavoittella saavutetaanvain 33 prosentin todellisia päästövähennyksiä, kun kasautuneita ylimääräisiä päästöoikeuksia on mahdollista käyttää vuoden 2020 jälkeen.
Ympäristöjärjestöjen mukaan EU:n tulisikin korottaa päästövähennystavoitetta 55–60 prosenttiin, jotta sillä olisi riittävästi vaikutusta ilmastonmuutoksen kannalta. Luontoliitto korostaa ilmastotavoitteiden vaativan tuekseen poliittisia ohjauskeinoja, sillä pelkkä päästövähennystavoite saattaisi johtaa hiilen korvaamiseen lyhyellä tähtäimellä päästöjä vähentävällä maakaasulla.
"Vuoden 2050 päästövähennystavoitetta ei toteuteta maakaasulla tai millään muulla fossiilisella polttoaineella. Pidemmän tähtäimen päästövähennystavoite kannattaa rakentaa energiansäästön ja uusiutuvien energialähteiden varaan", Luontoliiton toiminnanjohtaja Leo Stranius toteaa.
Erityisen ongelmallisena komission esityksessä järjestöt pitävät sitä, että uusiutuvan energian sitovasta tavoitteesta oltaisiin luopumassa. Greenpeacen mukaan kokemus EU:n aiemmista ilmastotavoitteista osoittaa laillisesti sitovien tavoitteiden merkityksen, kun pelkkänä suosituksena ollut energiatehokkuustavoite vuodelle 2020 näyttää jäävän saavuttamatta.
"Komission esitys olisi takaisku vahvasti kasvavalle uusiutuvalle energialle Euroopassa. Eurooppalaiset maksaisivat sen vähempinä vihreinä työpaikkoina, kasvavana fossiilisten polttoaineiden tuontina ja saasteiden lyhentämänä elinikänä. Sitovat ja kunnianhimoiset tavoitteet sen sijaan veisivät EU:n energiantuotannon seuraavalle tasolle", Greenpeacen EU-toimiston johtaja Mahi Sideridou sanoo.
Sekä Greenpeace että Luontoliitto kannattavat 45 prosentin sitovan tavoitteen asettamsita uusiutuville ja myös 40 prosentin sitovaa tavoitetta energiansäästölle. Komission esitys EU:n uusista ilmastotavoitteista siirtyy seuraavaksi Euroopan parlamentin ja ministerineuvoston käsittelyyn.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia