Euroopan kehityspankki höllentämässä ihmisoikeuslinjauksiaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroopan kehityspankki höllentämässä ihmisoikeuslinjauksiaan

Uudessa yhteiskunta- ja ympäristöpolitiikan linjausluonnoksessa on karsittu aiemmin mukana olleita takeita ihmisoikeusrikkomuksia vastaan, sanovat kansalaisjärjestöt.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD on ottamassa takapakkia ihmisoikeuskysymyksissä, varoittavat kansalaisjärjestöt.

Pankin luonnostelemasta uudesta yhteiskunta- ja ympäristöpolitiikan linjausluonnoksesta on karsittu aiemmin mukana olleita takeita ihmisoikeusrikkomuksia vastaan, seitsemän asiantuntijajärjestön, joihin kuuluu muun muassa Amnesty International, Human Rights Watch ja Bankwatch Network, julkaisemassa arviossa sanotaan.

Erityisen huolestuttavana järjestöt näkevät, että linjausluonnoksessa ohjeistetaan pankkia toimimaan "kansainvälisten hyvien käytäntöjen mukaisesti", kun vielä aiemmassa linjauksessa viitattiin kansainvälisiin ympäristö- ja ihmisoikeuslainsäädäntöön ja standardeihin.

Järjestöjen mukaan uusi linjaus ei muutenkaan takaisi riittävää suojaa ihmisoikeusrikkomuksia vastaan, sillä vaikka yritysten vastuullisuus on sinänsä huomioitu, sitä ei kuitenkaan tosiasiassa edellytettäisi yhteistyöyrityksiltä. Lisäksi nykyiset yhteiskunnallisten ja ympäristövaikutusten arvioinnit jättävät toivomisen varaa ihmisoikeusvaikutusten koko skaalan huomioimisessa, järjestöt sanovat.

"EBRD:llä pitäisi olla toiminnalleen vankat linjaukset, jotta lainanhakijat tietävät, että yhteistyö pankin kanssa edellyttää ihmisoikeuksien kunnioittamista. Sen sijaan, että pankki lunastaisi lupauksensa ihmisoikeuksien kunnioittamiseen sitoutumisesta, se näyttää nyt vetävän lupauksen pois kokonaan", Human Rights Watchin kansainvälisen rahoituksen asiantuntija Jessica Evans toteaa.

Järjestöt vaativatkin kehityspankkia laatimaan uuden linjauksen, jossa kansainvälisten ihmisoikeuksien kunnioittaminen on nostettu keskiöön ja jossa on asetettu asianmukaisen huolellisuuden järjestelmä varmistamaan, että pankki ei tue ihmisoikeusloukkauksia. Pankkia on aiemmin kritisoitu pakkohäätöjä aiheuttaneiden projektien tukemisesta Romaniassa ja Serbiassa.

EBRD:n kuuleminen päättyi viime viikolla, ja mahdollisesti muokkaukset linjaukseen tehdään ja lähetetään pankin hallitukselle hyväksyttäväksi lähikuukausien kuluessa. Pankin omistaa 64 maata mukaan lukien Suomi sekä Euroopan unioni ja Euroopan sijoituspankki.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia