Euroopan neuvosto kiirehtii Suomelta ratkaisua saamelaisten maaoikeuksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroopan neuvosto kiirehtii Suomelta ratkaisua saamelaisten maaoikeuksiin

Suomen hallituksen tulisi välittömästi käynnistää rakentava vuoropuhelu Saamelaiskäräjien kanssa, neuvosto sanoo.

Euroopan neuvoston ministerikomitea kehottaa Suomen hallitusta ryhtymään välittömästi rakentavaan vuoropuheluun Saamelaiskäräjien kanssa ja etsimään ratkaisua saamelaisten kotiseutualueen maaoikeuskysymykseen, ulkoasianministeriö kertoo.

Ministerikomitea antoi raporttinsa kansallisten vähemmistöjen asemasta Suomessa 19. tammikuuta. Komitea on erittäin huolestunut Saamelaiskäräjien sekä maa- ja metsätalousministeriön neuvottelujen jumiutumisesta ja epäselvyydestä, koska osapuolten välistä valmisteluelintä ei ole nimitetty.

Maaoikeuskysymyksen ratkaisu on edellytys sille, että Suomi voisi ratifioida Kansainvälisen työjärjestön (ILO) alkuperäiskansoja koskevan yleissopimuksen. Raportissa huomautetaan, että hallituksen ohjelmaan on kirjattu aikomus ILO:n yleissopimuksen ratifioinnista.

Suomessa puhuttujen saamen kielten katoamisen estämiseksi tehdyt toimet eivät myöskään tyydytä ministerikomiteaa. Saamen kielen elvyttämisohjelmaa ei ole käynnistetty, eikä sille ole varattu rahoitusta, raportissa todetaan. Lisäksi saamelaisalueen ulkopuolella asuvien lasten saamenkielen opetusta pidetään riittämättömänä.

Välittömien kehotusten ohella ministerikomitea antoi kahdeksan suositusta, joihin muun muassa kuuluivat rasismin ja muukalaisvihan vastaisten toimien vahvistaminen ja vähemmistömedioiden, erityisesti venäjän- ja saamenkielisiä tiedotusvälineitä, entistä vahvempi tukeminen.

Kaikki raportointiin liittyvät asiakirjat löytyvät ulkoasiainministeriön verkkosivuilta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia