Eurooppaa hoputetaan sopeutumaan ilmastonmuutokseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eurooppaa hoputetaan sopeutumaan ilmastonmuutokseen

Puolella Euroopan ympäristökeskuksen jäsenmaista ei ole suunnitelmia ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautumiseksi.

Vaikka ilmastonmuutosta pitää edelleen ehkäistä, Euroopan on samaan aikaan varauduttava suureen lämpötilannousuun ja muihin muutoksiin, varoittaa Euroopan ympäristökeskus EEA.

Järjestön raportin mukaan sen 32 jäsenmaasta vain puolella on suunnitelma ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Samaan aikaan ilmastonmuutos vaikuttaa jo kaikkialla Euroopassa. Esimerkiksi keskilämpötilat ovat nousseet ja etelässä sateet vähentyneet.

Raportin mukaan Euroopan maiden pitäisi pyrkiä sopeutumaan ilmastonmuutokseen yhdistämällä teknologiaan ja luontoon liittyviä projekteja sekä muuttamalla politiikkaa. Esimerkiksi Barcelonassa on alettu varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan vesipulaan rakentamalla suolanpoistolaitos. Samalla pyritään vähentämään vedenkulutusta, raportti havainnollistaa.

Raportin mukaan tulevaisuudessa esimerkiksi viininviljelijät joutuvat vaihtamaan lajikkeita ja viinitarhojen sijaintia, jopa siirtämään tuotannon pois kokonaisilta alueilta.

EEA muistuttaa, että sopeutuminen maksaa, mutta kokonaissäästöt voivat olla huomattavat. Esimerkiksi Tonavan vesistöaluetta ollaan palauttamassa luonnontilaansa 183 miljoonan euron hankkeessa. Se ehkäisee tulvia, jotka vuonna 2005 maksoivat 396 miljoonaa euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia