Faces-festivaaleilla 12000 kävijää (video) | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Faces-festivaaleilla 12000 kävijää (video)

Faces-etnomusiikkifestivaaleja vietettiin 1.–3.8. Karjaalla Billnäsin ruukkialueella. Tapahtuman teemana oli "Social Warming". Poikkitaiteelliset festivaalit järjestettiin nyt yhdettätoista kertaa. Videolla haastattelussa Atatürk Bandin Jantso Jokelin ja Touko Hujanen.

Musiikkia, kuvataidenäyttelyitä, elokuvia, tanssia, työpajoja...Faces on todella poikkitaiteellinen tapaus suomalaisessa festivaalikesässä. Etnomusiikkifestivaaleja vietettiin 1–3.8. Karjaalla Billnäsin ruukkialueella. Tänä vuonna yhdettätoista kertaa järjestetyt tapahtumat keräsivät viikonlopun aikana 12 000 kävijää. 

Tämän vuoden Facesissä oli paljon nähtävää ja kuultavaa jo pelkästään musiikin saralla. Kotimaisten

Facesin logo koristi yhtä monista esiintymislavoista.

artistien lisäksi esiintyjiä oli muun muassa Yhdysvalloista ja Afrikasta.

Suomalaisista esiintyjistä tunnetuimpia olivat festivaalit käynnistänyt Eternal Erection ja lauantaina esiintyneet Asa ja Siiri Nordin. Viime vuonna katusoiton Suomen mestaruuden voittanut Atatürk Band palasi festivaaleille nyt virallisena esiintyjänä. 

Festivaalien ulkomainen pääesiintyjä oli Etelä-Afrikan Kapkaupungista saapunut Black Foot Clan, joka esiintyi viikonlopun aikana kahdesti. Toinen pääesiintyjä, 16-henkinen irakilaisryhmä Pashay Gawra joutui perumaan tulonsa viisumiongelmien takia.

Virallisten esitysten lisäksi festivaalikävijöitä rohkaistiin spontaaneihin esityksiin alueella. Yhdestä näistä esityksistä valittiin uusi katusoiton Suomen mestari. 

Social Warming

Festivaalien järjestelyistä vastasi Etnokult ry. Kymmenvuotisen historiansa aikana Faces Etnofestival on kulkenut Raaseporin raunioilta Snappertunasta Billnäsin ruukkialueelle. Etnokult ry:n puheenjohtaja Börje Mattsonin mukaan tapahtuman johtoajatuksena on korostaa Suomen monikulttuurisuutta ja sitä, miten kulttuureilla on annettavaa toisilleen. 

Tämän vuoden teemana oli "Social Warming", jolla haluttiin sanoa ei konflikteille ja ilmastonmuutokselle. Tarvitaan eräänlaista sosiaalista lämpenemistä ihmisten välillä.

Atatürk Bandin Jantso Jokelin arvostaa, että teema on saatu kirjoitettuun muotoon, vaikka hänen mielestään lämmin ilmapiiri onkin Facesissä itsestäänselvyys: "Social Warming on sanomattakin selvää, se ollut aina täällä läsnä." 

Anatolia Beat

Jantso ja Touko Hujanen voittivat viime vuoden Facesissä katusoiton Suomen mestaruuden. Tuolloinen

Jantso soittaa huuliharppua...

nimi Atatürk on laajentunut Atatürk Bandiksi, joka esiintyi tänä vuonna lauantai-iltapäivästä Riverside-lavalla. Uudesta nimestä huolimatta yhtyeen kokoonpano ja tyyli ei ole muuttunut. Mutta onko mikään muu muuttunut viime vuoteen verrattuna?

"Tänä vuonna meidän soittimet ovat vireessä", Touko toteaa. Viime vuonna pojat opettelivat soittamaan samalla, kun esiintyivät. Touko jatkaa kuluneen vuoden aikana tapahtuneesta kehityksestä: "Kyllä tämä on erilaista. On tullut käytyä jonkinlaista elämänkoulua - vaikkei mitään ollakaan opittu."

Atatürk Band soittaa omien sanojensa mukaan "anatolialaista riot-bluesia". Musiikissa yhdistyvät amerikkalaiset ja turkkilaiset musiikkiperinteet. Päähänpistojen seurauksena sekaan voi ilmestyä vaikka euro-technoa.

...ja Touko turkkilaista luuttua.

Erikoinen yhdistelmä näkyy myös kaksikon soitinvalinnoissa: Jantso soittaa huuliharppua ja Touko baglama-luuttua. Jantso on tyytyväinen siitä, että Toukon luuttua käytetään nyt myös muunakin kuin vain rytmisoittimena. Uudet soundit tuli keksittyä yhteisellä matkalla Istanbuliin, jossa kaksikko kokeili erilaisia soittimia basaareissa. 

Koko perheen festivaali

Faces on poikkeuksellinen lisäys Suomen festivaalikesään monessa mielessä. Monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu koettavaa kaikista taidemuodoista. Lisäksi lapsille järjestetään aina omaa ohjelmistoa Small Facesin muodossa: festivaaleilla nähtiin teatteria, leikittiin ja opeteltiin musisoimaan. Lisäksi järjestettiin eri työpajoja ja lasten oma Aurinkojuhla.

Aikuisilla oli mahdollisuus osallistua erilaisiin työpajoihin, joissa harjoiteltiin esimerkiksi rummunrakentamista ja parkhour-liikuntamuotoa. Mielenkiintoisia sielunhoitomahdollisuuksia tarjosivat esimerkiksi meditaatio- ja joogatyöpajat sekä luovan vastarinnan workshop.

Faces Irakiin

Faces on poikinut myös sisarfestivaaleja. Syksyllä Faces järjestetään Karjalassa, Bosniassa ja Kosovossa. Ensi vuonna Facesin on määrä laajentua Irakin Kurdistaniin. 

Faces of Kurdistania rakentavat Etnokultin lisäksi Kurdistanin kulttuuriministeriö, Irakin nuorisoparlamentti ja Save The Children -järjestö. 

Irakin suurlähettiläs ja Kurdistanin kulttuuriministeri vierailivat tämän vuoden Faces Etnofestivaleilla. Heidän lisäkseen vieraiksi saapuivat Etelä-Afrikan suurlähettiläs, Etelä-Korean
Gyeonggin-alueen paikallishallinon delegaatio ja Turun kulttuurikaupunkihankkeen edustajat. 

12 000 kävijää ruukkialueella

Etnomusiikkifestivaaleilla vieraili viikonlopun aikana 12 000 kävijää. Sateinen sää verotti varmasti

Vapaaehtoinen toimitsijana festivaaliviikonloppuna.


kävijämäärää. Kuten aiempinakin vuosina, festivaali sujui rauhallisesti. Osa kävijöistä majoittui alueen laidalla sijainneella telttailualueella.


Facesin laajempi festivaalialue toimi nyt täysipainoisesti, ja tapahtuma levittäytyi koko kauniiseen ruukkikylään. Festivaalialue rakennettiin kokonaan vapaaehtoisvoimin, kun Etnokult ry keräsi jälleen International Working Campin Billnäsiin. Tapahtumaa varten vuokrattiin tiloja alueen yksityisomistajilta.

Video

Videolla päästään festaritunnelmiin, kun Atatürk Bandin jäsenet kertovat musiikistaan ja jakavat mielipiteensä Facesistä. 

Video avautuu myös tästä linkistä

Yhtyeen nettisivut löytyvät osoitteesta www.myspace.com/ataturkband. Lisätietoja Facesistä ja sen sisarfestivaaleista osoitteessa www.faces.fi.

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia