Filippiiniläiset apulaiset ahdingossa Syyriassa

27.04.2012
Simba Shani Kamaria Russeau

Levottomuudet Syyriassa jatkuvat (Kuva: Douma Revolution / Flickr.com / cc 2.0)Levottomuudet Syyriassa jatkuvat (Kuva: Douma Revolution / Flickr.com / cc 2.0)Tuhansia filippiiniläisiä kotiapulaisia on joutunut jäämään vasten tahtoaan Syyriaan. Jotkut ovat ajautuneet vahingossa tulilinjalle ja menehtyneet.

Syyriassa on yli 17 000 Filippiineiltä tullutta kotiapulaista, ja vain 2 000 on palannut kotiin levottomuuksien alettua, vierastyöläisten oikeuksia puolustava Migrante International järjestö laskee.

Syyria kielsi huhtikuussa maahantulon filippiiniläisiltä apulaisilta, mutta maasta poistuminen on lähes yhtä vaikeaa.

"Kun väkivaltaisuudet alkoivat Syyriassa, Filippiinien hallitus ei kiirehtinyt tekemään evakuointisuunnitelmia. Vitkuttelun seurauksena moni filippiiniläinen lukeutuu Syyrian sodan tahattomiin uhreihin", John Leonard Monterona siirtolaisjärjestöstä sanoo.

Nykyjärjestelmä kytkee vierastyöläisten oleskeluluvat työnantajaan. Monteronan mukaan työnantajat eivät päästä apulaisiaan lähtemään, koska siitä koituisi heille kuluja.

Hän on kuullut tapauksista, joissa Filippiinien lähetystöstä apua hakeneet naiset ovat päätyneet telkien taa Syyriassa.

Ihmisoikeusjuristi Kathleen Hamill vaatii, että työvoiman vapaan liikkuvuuden tulee koskea myös Lähi-idän maihin pestattuja ulkomaisia kotiapulaisia.