Finnwatch-tutkijan syyteet hylättiin – piina ei vielä ohi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finnwatch-tutkijan syyteet hylättiin – piina ei vielä ohi

Ihmisoikeusloukkauksia thaimaalaisessa ananasmehutehtaassa paljastanut tutkija Andy Hall on oikeuden mukaan toistaiseksi syytön, mutta seuraava oikeudenkäynti on jo kulman takana.

Andy Hall

Andy Hall tuomittiin syyskuussa kunnianloukkauksesta. Toinen samantyyppinen syyte sen sijaan kaatui. (Kuva: Teija Laakso) Kuva: Teija Laakso.

Suomalaiselle Finnwatch-järjestölle tutkimusta tehneen Andy Hallin kunnianloukkaussyytteet on hylätty thaimaalaisessa oikeusistuimessa. Oikeuden mukaan tämän kuulusteluprosessissa tapahtui laittomuuksia, minkä takia syytteistä on nyt luovuttu.

Brittiläinen tutkija Hall kertoi vuonna 2013 vakavista ihmisoikeusloukkauksista thaimaalaisen ananasmehutehtaan Natural Fruitin tehtaalla. Hän oli havainnut tutkimuksissaan muun muassa laittoman alhaisia palkkoja, siirtotyöläisten paperien takavarikointia ja lapsityövoiman käyttöä. Tutkimuksen tulokset julkaistiin Finnwatchin raportissa.

Natural Fruit nosti Hallia vastaan tämän lausuntojen seurauksena kunnianloukkaussyytteen. Tämänpäiväinen oikeudenkäynti koski Hallin tv-kanava Al-Jazeeralle antamia kommentteja raportista.

Oikeudessa muun muassa tehtaan työntekijä todisti Hallin väitteiden pitävän paikkansa. Syytettä ei kuitenkaan hylätty todisteiden, vaan kuulusteluprosessin ongelmien vuoksi. Yleinen syyttäjä ei ollut paikalla kuulusteluissa, kuten olisi pitänyt, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala, joka oli mukana oikeudenkäynnissä todistajana.

"Tuomio puuttuu Thaimaan oikeusjärjestelmän korruptioon ja on tietysti erittäin hyvä, mutta tämä on tavallaan tapa, jolla Natural Fruit ei vielä tässä vaiheessa menettänyt kasvojaan, koska oikeuden päätöksessä ei käsitelty esiin tuotuja todisteita", hän toteaa.

Hall on saanut laajan tuen kansainvälisesti EU:ta ja YK:ta myöden Hänen piinansa ei kuitenkaan ole vielä ohi, sillä Natural Fruit on nostanut Hallia vastaan useita syytteitä, osan rikos- ja osan siviilikanteina. Syytteet koskevat kunnianloukkausta sekä niin sanotun tietokonerikoslain rikkomista. Hänellä on edessään kolme oikeudenkäyntiä, joista ensimmäinen alkaa huomenna.

Tämänpäiväinen päätös ei Vartialan mukaan vielä kerrokaan mitään jatkosta.

"Se, mikä oikeudenkäynnissä oli positiivista, oli, että tuomarit vaikuttivat tekevän perusteellista ja hyvää työtä ja he vaikuttivat tasapuolisilta. Kyse oli aidosta oikeudenkäynnistä. Toisaalta ongelmiakin oli. Puolustuksella ei esimerkiksi ollut käytössä etukäteen syyttäjien materiaalia", hän kertoo.

Pahimmillaan Hall voi joutua maksamaan miljoonien eurojen vahingonkorvaukset ja saada seitsemän vuoden vankeustuomion. Tämänpäiväisen päätöksen ansiosta hän vältti maksimissaan vuoden vankeusrangaistuksen.

Halli ei voinut poistua Thaimaasta oikeudenkäynnin aikana, mutta nyt kielto on purettu. Hän aikoo kuitenkin osallistua oikeuden kuulemisiin, Vartiala kertoo.

Hallin tukemiseksi järjestetään tänään mielenilmaus Helsingin Thaimaan-lähetystön edessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia