Foxconnin työntekijät yhä "iOrjia" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Foxconnin työntekijät yhä "iOrjia"

Applelle tuotteita valmistavan Foxconnin työntekijät kärsivät yhä alhaisista palkoista ja huonoista työoloista, paljastaa uusi raportti.

Applen alihankkijan Foxconnin kiinalaistyöntekijät kärsivät edelleen huonoista työoloista, selviää SACOM-järjestön uudesta raportista.

"Minun osastollani työolot ovat sietämättömät. -- Koneeseen tulee jotain öljyä, en tiedä mitä se on, ja se haisee ärsyttävältä. Lähiesimieheni mukaan meidän ei tulisi työskennellä tällä osastolla yli vuotta, koska öljy voi aiheuttaa keuhko-ongelmia", kertoi esimerkiksi 18-vuotias, iPhonen osia tekevä Yang Jie hongkongilaisjärjestön tutkijoille.

SACOM haastatteli 130:tä Foxconnin työntekijää Zhengzhoussa, jossa tietokone- ja puhelinjätti Applen komponentteja valmistaa noin 52 000 ihmistä.

SASKin siteeraaman raportin mukaan pahimpia huolenaiheita ovat alhaiset palkat ja työtuntien laskeminen väärin. Työajan ulkopuolella järjestettävistä kokouksista ei saa palkkaa, työntekijöitä pakotetaan ylitöihin eikä taukoihin ole lupaa. Rangaistusmenetelmänä käytetään muun muassa tunnustuskirjeen kirjoittamista.

Metallinkäsittelylaitoksen työntekijät valittelivat päänsärkyä, iho-oireita ja riittävien turvatoimien sekä -ohjeiden puutetta.

"Apple ei noudata omaa vastuullisuusohjeistoaan eikä huolehdi työntekijöistä, joiden oikeuksia loukataan", tiivistää raportin kirjoittaja Debby Chan.

Foxconnin työolot saivat kansainvälistä julkisuutta jo vuonna 2010, kun kolmetoista tehtaan työntekijää teki itsemurhan hyppäämällä alas tehtaan yläkerroksista. Foxconn reagoi tragediaan pystyttämällä ensin turvaverkkoja ja siirtämällä sitten tehtaan Shenzhenistä Zhengzhouhun.

Apple ei reagoi

Tilanteen parantamiseksi kansainvälinen, myös Suomessa toimiva makeITFair-kampanja on aloittanut GoodElectronicsin kanssa Time to bite into a fair Apple -kampanjan, jonka tavoitteena on saada maailman johtavana elektroniikkavalmistajana tunnettu Apple ottamaan johtoasema myös ihmisarvoisten työolojen takaamisessa kiinalaisten laitetoimittajien tehtaissa.

Suomessa makeITfair-verkoston toimintaan osallistuvat Eetti, Luonto-Liitto, Changemaker, FinnWatch ja SASK.

Apple ei toistaiseksi ole reagoinut kampanjan vaatimuksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia