Gazan jätehuolto aasien varassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gazan jätehuolto aasien varassa

Polttoainepula pysäytti roska- ja loka-autot palestiinalaisalueella, kirjoittaa Mohammed Omer.

(IPS) - Aasinomistajat pestattiin hoitamaan Gazan kaupungin jätekuljetuksia, kun polttoainepula pysäytti roska- ja loka-autot palestiinalaisalueella.

Tehtävää on kuitenkin liikaa, ja roskapöntöt pursuilevat. Myös kaatopaikka on täynnä, joten kuskit kippaavat kuormansa tienposkeen.

Mätänevän jätteen haju käy yhä pahemmaksi. Asukkaat yrittävät polttaa roskia estääkseen tautien leviämistä, mutta ilma täyttyy paksusta savusta.

Islamistista Hamasia edustava Gazan johto on puristuksissa Israelin saarron, Länsirannalla valtaa pitävän kilpailevan Fatah-järjestön ja Egyptin uuden sotilashallinnon välissä.

Egypti sulki tunnelit

Gazan kaupunki on ilmoittanut, ettei sillä ole enää varaa ostaa kallista polttoainetta jäteautoihin.

Pari viime vuotta Gaza sai Egyptistä polttoainetta noin 75 eurosentillä litra. Heinäkuussa Egyptin sotilasjohto sulki tavaraliikennettä rajalla hoitaneet tunnelit. Tarkoituksena on nujertaa Hamas, joka oli syrjäytetyn presidentin Mohammed Mursin liittolainen.

Nyt Gaza joutuu maksamaan aiempaan verrattuna tuplahinnan Israelin kautta tulevasta kalliisti verotetusta polttoaineesta.

Mahmud Abu Jabal, 55, kulkee aasinsa kanssa roskaläjien reunustamia katuja perässään paljasjalkainen poikansa Ala'a. Jabal keräsi aiemminkin jätteitä, mutta nyt hänen reittinsä on paljon pidempi.

"Tämä on ainoa keinoni elättää 12 lasta ja aasi", sairaalloinen mies sanoo. Palkka, 150 euroa kuussa, ei riitä kuitenkaan perheen tarpeisiin.

Kaikki autot seisovat

"Jäteautot keräävät normaalisti 1 700 tonnia roskaa päivässä, mutta nyt ne kaikki seisovat", Gazan paikallishallinnon ministeri Mohammed al-Farra vahvisti joulukuun alussa.

Hänen mukaansa jäteautot tarvitsevat 150 000 litraa polttoainetta kuukaudessa. Vesi- ja viemärihuolto vie lisäksi 7 000 litraa dieseliä.

Kaupunki leikkaa virkamiesten palkkoja pystyäkseen maksamaan 430 henkilölle, jotka on pestattu keräämään roskia 250 aasin kanssa.

Asukkaat eivät voi muuta kuin jättää roskansa teiden varsille, ja viranomaiset pelkäävät tauteja.

Ei sähköä eikä rahaa

Polttoainepulan vuoksi myös Gazan ainoa voimalaitos seisoo suurimman osan ajasta, ja vuorokaudessa on jopa 18 sähkötöntä tuntia. Kodeissa värjötellään ilman valoa ja lämpöä roskakasojen keskellä.

Gazan kaistan pohjoisosassa sijaitsevan Beit Lahian pormestari Khalil Matar on varoittanut, että sähkökatkot voivat saada jätevesialtaan tulvimaan. Näin kävi vuonna 2007, jolloin neljä ihmistä kuoli viemäriveden vyöryessä koteihin ja viljelyksille.

Gazan ahdinko ei lopu polttoainepulaan. Palestiinalaispakolaisia avustavan YK-järjestön 20 rakennushankkeesta alueella on 19 pysähtynyt, koska Israel estää materiaalien pääsyn Gazaan.

"Kun talous pysähtyy, työttömyys kasvaa, eivätkä ihmiset pysty maksamaan palveluista", Gazan ympäristö- ja terveysasioista vastaava johtaja Abdekl Rahim Abu al-Komboz sanoo.

Gazan 1,8 miljoonasta asukkaasta on maksukykyisiä enää 10-15 prosenttia, hän arvioi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia