Gazan lapset jatkuvan pelon vallassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gazan lapset jatkuvan pelon vallassa

Moni gazalainen lapsi joutui kokemaan myös vuosien 2009 ja 2012 väkivaltaiset tapahtumat.

(IPS) -- "Eniten Israelin sotatoimista Gazassa kärsivät lapset, jotka joutuvat elämään jatkuvan pelon vallassa", sanoo lastenpsykiatri Sami Awaida.

Awaida työskentelee Gazan mielenterveysohjelmassa, joka hoitaa sotatraumoista ja muista henkisistä ongelmista kärsiviä lapsia ja aikuisia.

"Sota aiheuttaa Gazan lapsille ahdistuneisuutta, pelkoa ja epävarmuutta. Me mielenterveyden ammattilaiset kohtaamme sen traumaperäisenä stressihäiriönä."

Kasautuvat kokemukset lisäävät mielenterveyden häiriöiden todennäköisyyttä. Moni gazalainen lapsi joutui kokemaan myös vuosien 2009 ja 2012 väkivaltaiset tapahtumat.

"Uusi trauma herättää aiemman tuskan ja sokin, mikä johtaa siihen, että lapset alkavat pelätä jatkuvasti", Awaida selittää.

Perheitä kuolee

Sotatoimet Gazassa alkoivat 7. heinäkuuta. Kokonaiset perheet ovat menettäneet henkensä kotiensa pommituksissa. Uhrien joukossa on paljon lapsia.

Yhteenottojen jatkuttua kolme viikkoa palestiinalaisia oli kuollut yli tuhat, joista suurin osa siviilejä. Haavoittuneita arvioitiin olevan yli 6 000. Israel oli menettänyt 43 sotilasta ja kolme siviiliä.

Gazan sairaalat kärsivät lääke- ja tarvikepulasta. Gazan terveysministeriön edustaja Ashraf al-Qedra on pyytänyt kansainväliseltä yhteisöltä välitöntä apua varastojen täydentämiseksi.

Turvaa gazalaiset ovat hakeneet kouluilta, joiden toiminnasta vastaa palestiinalaispakolaisia avustava YK-järjestö UNRWA, mutta Israel on pommittanut niitäkin.

Järjestö on virallisesti vaatinut Israelia kunnioittamaan kansainvälisiä humanitaarisia sääntöjä ja siviilien suojelua sotatilanteissa, kertoo UNRWA:n tiedottaja Adnan Abu Hasna.

"UNRWA painottaa, että YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin vaatimusta väkivallan välittömästä lopettamisesta täytyy noudattaa, sillä Israelin iskujen ja pommitusten uhriksi päätyy jatkuvasti lisää naisia ja lapsia", hän sanoo.

Viikonvaihteessa alueelle julistettiin lyhytkestoisia tulitaukoja, mutta ne pitivät huonosti.

Sisäistä eripuraa

Gazan Al-Mezan ihmisoikeuskeskuksen johtaja Assam Yunis kuvaa ihmisoikeusloukkauksia törkeiksi.

"Hoitohenkilökuntaa ja journalisteja valitaan kohteiksi lasten ja naisten ohella. Se kertoo sekä kansainvälisten lakien rikkomisesta että sotarikoksista."

Gazalainen poliittinen analyytikko Ibrahim Ibrash puolestaan uskoo, ettei Israel onnistu koskaan nujertamaan Hamasia ja palestiinalaisten vastarintaa Gazassa. "Toisaalta militantit palestiinalaisryhmät eivät ikinä pysty tuhoamaan ja päihittämään Israelia."

Ibrash arvioi, että sotilaallinen selkkaus voimistaa ristiriitoja myös palestiinalaisväestön keskuudessa. Virallisen palestiinalaishallinnon toiminta ei tyydytä kansaa, "ja se luonnollisesti tietää huonoja aikoja Gazalle."

Palestiinalaisia kansainvälisesti edustava hallinto pitää valtaa Länsirannan alueella, ja se on ollut pitkään huonoissa väleissä Gazaa vuodesta 2006 johtaneen islamistisen Hamasin kanssa. Osapuolet ehtivät sopia yhteistyöstä juuri vähän ennen Gazan väkivaltaisuuksien alkua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia