Haave Euroopasta on vienyt ainakin 22 000 siirtolaisen hengen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haave Euroopasta on vienyt ainakin 22 000 siirtolaisen hengen

Aiempaa tarkempia lukuja tarjoavan tutkimuksen mukaan kuolleita on todennäköisesti paljon arvioitua enemmän.

Noin 40 000 siirtolaista on kuollut matkallaan vuoden 2000 jälkeen. Heistä noin 22 000 on pyrkinyt Eurooppaan, pääosin Välimeren kautta, kertoo kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM tuoreessa raportissaan.

Maanantaina julkaistu tutkimus on perustavanlaatuisin olemassa oleva katsaus siirtolaisten kuolemiin. Se aloitettiin viime syksynä, kun yli 400 siirtolaista kuoli kahdessa haaksirikossa Välimerellä lähellä Italian Lampedusan saarat.

Eurooppa on raportin mukaan "epäsäännöllisen" siirtolaisuuden vaarallisin kohdealue – tänäkin vuonna Eurooppaan pyrkiminen maksaa yli 3 000 ihmisen hengen. Myös Yhdysvaltain ja Meksikon raja, Saharan autiomaa sekä Intian valtameri ovat koituneet yhteensä tuhansien siirtolaisten kohtaloksi.

Luvut perustuvat hallitusten, median, järjestöjen ja muiden toimijoiden keräämiin tietoihin, mutta todellisuudessa ne ovat todennäköisesti korkeammat, sillä harvalle hallitukselle tietojen kerääminen on prioriteetti tarkasta rajakontrollista huolimatta, IOM sanoo.

YK:n tietojen mukaan Eurooppaan on tänä vuonna rantautunut yli 130 000 siirtolaista; viime vuonna määrä oli 80 000. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tänään julkaiseman raportin mukaan jo yli 2 500 ihmistä on hukkunut tai kadonnut tänä vuonna Välimerellä.

Järjestön mukaan EU:n rannikkovaltioiden, etenkin Italian ja Maltan, välisen koordinaation puute lisää merimatkojen vaarallisuutta. Vain Italia on toistaiseksi reagoinut kriisiin, muu EU ei, Amnesty kritisoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia