Haiti nousee hitaasti raunioista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haiti nousee hitaasti raunioista

Haitissa on nykyisin enemmän peruskoululaisia kuin ennen vuoden 2010 maanjäristystä, mutta apua katastrofista selviämiseksi tarvitaan edelleen.

Haiti on edistynyt rutkasti sen jälkeen, kun tuhoisa maanjäristys runteli maata kaksi vuotta sitten, kertoo YK:n humanitaarisen avun koordinaatioyksikkö OCHA.

Järjestön mukaan peruskoulua käy nykyisin useampi lapsi kuin ennen järistystä, lapsia rokotetaan enemmän kuin vuosiin ja maanjäristyksen aiheuttamia raunioita on siivottu nopeammin kuin New Yorkia WTC-iskujen jälkeen. Maalla on nykyisin myös katastrofivalmiussuunnitelma.

Latinalaisen Amerikan köyhimpänä maana tunnettuun Haitiin iski 12.1.2010 maanjäristys, jonka seurauksena yli 220 000 ihmistä kuoli, 300 000 loukkaantui ja miljoonat joutuivat pakenemaan.

OCHA muistuttaa, että apua tarvitaan edistyksestä huolimatta edelleen. Yli puoli miljoonaa ihmistä elää yhä leireillä, ja esimerkiksi paikallishallinnon instituutiot, sosiaali-, vesi- ja sanitaatiopalvelut kaipaavat parannuksia.

Jo valmiiksi köyhän maan ongelmia vaikeuttaa se, että ruuan hinta on kahdessa vuodessa noussut 50 prosentilla. YK:n ruokaohjelman WFP:n mukaan lähes puolet kotitalouksista kärsii jonkinlaisesta ruokapulasta. Järjestö jakaa edelleen kuukausittain 1,5 miljoonalle ihmiselle ruokaa.

Kansainvälinen yhteisö lupasi Haitiin aikoinaan mittavat avustussummat. Haitissa toimivan Kirkon Ulkomaanavun mukaan maan jälleenrakennus on kuitenkin edennyt hitaammin kuin luvattu kansainvälinen tuki antaisi olettaa. Osa rahoituslupauksista on jäänyt toteutumatta.

Alun perin YK pyysi Haitiin noin 1,5 miljardin dollarin apupakettia. OCHA:n mukaan vain kolme neljäsosaa saatiin kasaan. Viime vuonna Haitissa toimivat järjestöt saivat vain hiukan yli puolet prosenttia tarvitsemastaan summasta.

Tänä vuonna Haitiin tarvitaan noin 231 miljoonaa dollaria koleran taltuttamiseksi ja muiden avustusohjelmien jatkamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia