Haitin ex-diktaattorin uhrit odottavat oikeutta kolmatta vuotta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haitin ex-diktaattorin uhrit odottavat oikeutta kolmatta vuotta

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan poliittisen tahdon puute estää Jean-Claude Duvalierin asettamisen vastuuseen ihmisoikeusrikkomuksista.

Ihmisoikeusjärjestöjen Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin mukaan näyttää ilmeiseltä, että Haitin viranomaisilla ei ole tarkoitustakaan käynnistää perinpohjaista selvitystä Jean-Claude "Baby Doc" Duvalierien ihmisoikeusrikkomuksista, sillä oikeustoimet maan entistä diktaattoria vastaan laahaavat kolmatta vuotta.

Duvalierin hallinnon ihmisoikeusrikkomuksia käsiteltiin Port-au-Princen hovioikeudessa viimeksi keväällä 2013. Sekä Duvalier että uhrit olivat valittaneet hovioikeuteen tapausta tutkineen tuomarin päätöksestä, jonka mukaan Duvaler joutuu vastaamaan oikeudessa syytteisiin julkisten varojen kavaltamisesta, mutta syytteisiin ihmisoikeusrikkomuksista ei löydy oikeudellisia perusteita.

Oikeudenkäynti, jossa kuultiin sekä Duvalier ensimmäinen koskaan antama lausunto syytöksistä että kahdeksan uhrin todistajanlausunnot, päättyi toukokuussa, mutta hovioikeus ei ole antanut vieläkään ratkaisua.

"Oikeusprosessi on pysähtynyt, ja Duvalierin hirmuvallan uhreilta on riistetty heidän oikeutensa totuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja korvauksiin. Asiaa pahentaa entisestään se, että Duvalier jatkaa osallistumaan julkisiin tapahtumiin, usein Haitin hallituksen kutsumana", Amnesty Internationalin Javier Zúñiga toteaa.

Ihmisoikeusjärjestöt korostavat, että viranomaisilla on velvollisuus tutkia Duvalierin hallinnon aikaiset vakavat ihmisoikeusrikkomukset, eikä vanhentumisajan pitäisi koskea kidutuksen, teloitusten ja katoamisten tapaisia rikoksia.

Duvalierin valtakautena vuosina 1971–1986 tuhannet haitilaiset joutuivat kidutuksen tai surmien kohteeksi ja sadattuhannet pakenivat maasta. Ranskassa 25 vuotta maanpaossa ollut Duvalier palasi Haitiin vuonna 2011.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia