Hallitus saa Kepalta seiskan kehityspolitiikasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hallitus saa Kepalta seiskan kehityspolitiikasta

Kepan antama kehityspolitiikan kevättodistus ei mairittele Kataisen hallitusta.

Suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepa ei ole tyytyväinen pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen tähänastisiin saavutuksiin kehityspolitiikassa. Kepan julkaiseman kehityspolitiikan kevättodistuksen mukaan hallitus ansaitsee toimistaan seiskan keskiarvon.

Huonoimmin hallitus on Kepan mukaan pärjännyt kehitysrahoituksessa, josta se saa arvosanan 6–. Syynä ovat hallituksen tekemät kehitysapuleikkaukset. Alun perin hallitusohjelmassa luvattiin nostaa kehitysyhteistyövarat 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta, mutta leikkaukset ovat Kepan mukaan romuttaneet tavoitteen.

Hallitus on luvannut kanavoida päästökauppatuloja kehitysyhteistyöhön, mutta se ei riitä, sanoo Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

"Hallitus oli kevään kehysriihessä päätöstä tehdessään hyvin tietoinen päästökauppatulojen riittämättömyydestä. On turha väittää, että tämän laastarin luultiin riittävän samaan aikaan tehtyjen kehitysyhteistyövarojen leikkausten paikkaamiseen", Lappalainen toteaa.

Parhaiten hallitus on pärjännyt ihmisoikeuksien edistämisessä ja kansalaisyhteiskunnan tukemisessa. Kummassakin arvosana on 8,5. Globaalin talouspolitiikan arvosana on 7– ja ilmastopolitiikan arvosana 7.

Todistuksen kokonaisarvosana ei Kepan mielestä ole hallitukselle kunniaksi. Järjestö kritisoi Suomea leikkausten lisäksi myös esimerkiksi eurooppalaisen rahoitusmarkkinaveron ulkopuolelle jättäytymisestä sekä heikoista päästövähennystavoitteista.

"Hallitusohjelman tavoitteista ollaan vielä kaukana, ja tuleville kahdelle vuodelle jää paljon petrattavaa. Talouskriisin pitkittyminen näkyy kehityspolitiikan saavutuksissa", Lappalainen toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia