Hollantilainen suuryhtiö vetäytyy Itä-Jerusalemista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hollantilainen suuryhtiö vetäytyy Itä-Jerusalemista

YK kiittää Royal HaskoningDHV:n päätöstä kunnioittaa kansainvälistä oikeutta Palestiinassa.

Hollantilainen insinööriyhtiö Royal HaskoningDHV on päättänyt vetäytyä Jerusalemin kunnan kanssa tehdystä sopimuksesta jätevedenpuhdistamon rakentamiseksi miehitetyille palestiinalaisalueille.

Yhtiö perustelee päätöstään perua Itä-Jerusalemiin suunniteltu laitos kansainvälisellä oikeudella.

Sekä YK että Palestiinan valtio ovat kiittäneet päätöstä ja pitävät sitä merkittävänä tunnustuksena lakiasiantuntijoiden ja ihmisoikeusaktivistien vaatimuksille yritysten yhteiskuntavastuusta Länsirannalla.

Royal HaskoningDHV kertoo tiedotteessaan yhtiön noudattavan toiminnassaan parhaansa mukaan kansainvälistä lainsäädäntöä ja sanoo tehneensä päätöksen sopimuksen irtisanomisesta kuultuaan lukuisia sidosryhmiä. Puhdistamo oli sopimusta irtisanottaessa vielä suunnitteluvaiheessa.

YK:n Palestiinalaisalueiden ihmisoikeustilanteen erikoisraportoija Richard Falkin mukaan puhdistamo olisi valmistuessaan tiukentanut Israelin otetta miehitetystä Itä-Jerusalemista.

"On rohkaisevaa, että kansainväliset yritykset suhtautuvat yhteiskuntavastuuseen tosissaan ja ottavat huomioon oikeudelliset seuraukset, taloudelliset kustannukset ja maineriskit, joita osallistuminen Israelin laittomien siirtokuntien ylläpitämiseen ja laajentamiseen pitää sisällään", Falk sanoo.

Royal HaskoningDHV on yksi maailman suurimmista listaamattomista insinöörialan konsulttiyrityksistä, ja sillä on 7 000 työntekijää ja toimintaa 35 maassa. Falk toivoo, että muut miehitysalueilla operoivat yritykset seuraavat suuryrityksen päätöstä ja lopettavat siirtokuntia hyödyntävän toiminnan yhteiskuntavastuun ja kansainvälisen oikeuden nojalla.

Israel on jatkanut siirtokuntiensa laajentamista ja palestiinalaisten talojen purkuja miehitysalueella vielä sen jälkeen, kun rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa alkoivat elokuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia