Homo- ja transfobinen väkivalta yleistynyt Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Homo- ja transfobinen väkivalta yleistynyt Afrikassa

Homoseksuaalisuuden kriminalisointi ja poliittiset johtajat lietsovat väkivallan ilmapiiriä, sanotaan uudessa selvityksessä.

Afrikkalaisiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan väkivallan määrä on kohonnut entistä hälyttävämmälle tasolle, käy ilmi afrikkalaisten seksuaaliterveys -ja oikeusjärjestöjen verkosto AMSHeR:n selvityksestä.

Verkosto syyttääkin vähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa sormien läpi katsovia Afrikan valtioita ihmisoikeusvelvoitteidensa rikkomisesta, sillä siihen syyllistyvät usein myös viranomaiset.

Esimerkiksi mielivaltaiset pidätykset, kidutus, ahdistelu ja uhkailu ja kiristys ovat yleisiä vähemmistöihin kohdistettuja väkivallan muotoja. Vähemmistöihin kuuluvat ihmiset elävät lisäksi usein murha- ja raiskausuhan alla, verkosto sanoo.

Räikeän syrjivä ilmapiiri ajaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ulos yhteisöistään ja jopa pakolaisuuteen. Lisäksi hlbti-vähemmistöillä on vaikeuksia saada tarvitsemiaan terveyspalveluja, mukaan lukien välttämättömiä hiv ja aids-palveluja, AMSHeR arvioi.

Verkoston mukaan vähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa lietsovat muun muassa homosuhteita kriminalisoiva lait, väkivaltaan yllyttävät poliittiset johtajat sekä median välittämät näkemykset seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta.

AMSHeR:n kokoama selvitys perustuu kansalaisjärjestöjen keräämiin tietoihin sekä media-analyyseihin ja muuhun raportointiin. Tekijät huomauttavat, että homo- ja transfobista väkivaltaa on erittäin hankalaa arvioida määrällisesti, sillä yhtäältä stigma vähentää ilmiantoja ja toisaalta tapauksia jätetään kirjaamatta tai kirjataan tahallaan väärin. Raportin huomiot ovat kuitenkin samansuuntaisia Amnesty Internationalin aiemmin syksyllä julkaiseman raportin kanssa, jossa todettiin seksuaalivähemmistöjen kohtaaman väkivallan lisääntyneen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia