HRW varoittaa sotarikoksista Gazassa ja Israelissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW varoittaa sotarikoksista Gazassa ja Israelissa

Kumpikin osapuoli rikkoo sodan sääntöjä viimeaikaisissa väkivaltaisuuksissa.

Sekä palestiinalaiset että Israel ovat rikkoneet sotalakeja viime päivinä kärjistyneessä konfliktissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Palestiinalaisten raketti-iskut Israeliin näyttävät olevat siviilejä kohtaan suunnattuja tai summittaisia, mikä on sotarikos. Israelin iskut taloihin taas saattavat olla kollektiivisia rangaistuksia, järjestö sanoo.

"Riippumatta siitä, kuka aloitti, siviileihin kohdistuvat hyökkäykset rikkovat perustavanlaatuisia humanitaarisia normeja. Kaikki hyökkäykset, mukaan lukien kostoiskut, jotka kohdistuvat siviileihin tai ovat summittaisia, ovat kiellettyjä sotalakien mukaan, piste", sanoo järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan varajohtaja Joe Stork.

Hänen mukaansa sekä Israelin että Palestiinan pitäisi hakea linjausta Kansainväliseltä rikostuomioistuimelta.

Israel aloitti maanantaina laajan sotilasoperaation Gazasta tulevan rakettitulen vaientamiseksi. Osapuolten välit kärjistyivät aiemmin kesä-heinäkuussa kolmen israelilaisnuoren ja yhden palestiinalainuoren murhien jälkeen. Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut päättyivät tuloksettomina huhtikuussa.

Israelin kohteena Gazassa ovat olleet muun muassa taistelijoiden talot. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston mukaan maanantain ja keskiviikkoiltapäivän välisenä aikana 23 palestiinalaissiviiliä oli kuollut ja 300 palestiinalaista loukkaantunut. Noin 150:ta taloa on vahingoitettu. Israelin puolella kaksi siviiliä on loukkaantunut. Iskut jatkuivat viime yönä, ja kuolonuhreja on uutislähteiden mukaan tullut lisää.

Järjestöt ovat huolissaan Gazan sairaaloiden valmiudesta ottaa vastaan potilaita. Sairaaloilla on tuskin sähköä ja leikkauksia on jouduttu perumaan. Gaza on ollut vuosia saarrettuna, ja myös Egypti on sulkenut rajansa.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut väkivaltaisuudet. YK:n turvallisuusneuvoston on määrä kokoontua pohtimaan tilannetta tänään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia