Huoli Gazan lapsista kasvaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Huoli Gazan lapsista kasvaa

Pelastakaa Lasten mukaan satojatuhansia väkivaltaisuuksien keskellä eläviä lapsia tarvitsee välitöntä kriisiapua.

Israelin ja palestiinalaisten taistelujen jatkuminen rauhanneuvottelujen epäonnistuttua on traaginen takaisku lasten ja siviilien hyvinvoinnille, sanoo Gazan kaistaleella työskentelevä avustusjärjestö.

Pelastakaa Lasten mukaan Gazassa on tällä hetkellä 370 000 lasta, jotka tarvitsevat välitöntä kriisiapua. Avun toimittaminen on kuitenkin lähes mahdotonta ennen pysyvää tulitaukoa, järjestö sanoo.

"Olemme äärimmäisen huolestuneita tämän järkyttävän väkivallan vaikutuksista lasten hyvinvoinnille", järjestön Gaza-asiantuntija David Hassell sanoo.

"Kokemuksemme mukaan lapsilta voi viedä kuukausia, jopa vuosia, jotta he parantuvat konfliktin aiheuttamista traumoista. Parantumiseksi tehty työ voi purkautua heti, kun tulitus taas alkaa", Hassell sanoo.

Kansainväliset järjestöt ovat vedonneet molempiin osapuoliin neuvottelujen jatkamiseksi. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon muistutti keskiviikkona molempia osapuolia vastuustaan tilanteen rauhoittamisessa.

Gazassa valtaa pitävän Hamas-järjestön ja Israelin välinen tulitauko päättyi tiistaina. Heinäkuun alussa alkaneessa sodassa on tähän mennessä kuollut yli 2000 palestiinalaista, joista valtaosa on siviilejä. UNICEFin arvioiden mukaan perjaintaihin mennessä 469 gazalaista lasta oli saanut surmansa.

Toista kuukautta jatkuvan pommituksen tuloksena Gazan infrastruktuuri on hyvin heikossa kunnnossa. Esimerkiksi puhtaasta vedestä on paha puute, mikä on aiheuttanut tulehdusten ja ihotautien leviämistä.

Israelilta rajoituksia ihmisoikeusjärjestöjen työlle

Väkivaltaisuuksien jatkuessa ihmisoikeusjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa Israelin asettamista rajoituksista tarkkailijoiden pääsylle Gazaan.

Israelilaisen Haaretz-päivälehden mukaan Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin työntekijöiden pääsyä Gazan kaistaleelle on rajoitettu heinäkuussa alkaneiden väkivaltaisuuksien alusta asti.

Muun muassa toimittajia, YK:n työntekijijöitä ja kriittistä terveydenhuoltoa tarvitsevia palestiinalaisia on päästetty rajan yli erityisluvalla, mutta Amnestyn saamien tietojen mukaan Israelin viranomaiset eivät pidä järjestöä apujärjestönä, jolla olisi oikeus vastaavanlaiseen erityiskohteluun.

Järjestöjen mukaan erityisesti aseteknologiaan perehtyneiden asiantuntijoiden pääsy kaistaleelle on välttämätön edellytys mahdollisten sotarikosten selvittämiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia