Ihmiskunnan enemmistöä uhkaa vakava vesikriisi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmiskunnan enemmistöä uhkaa vakava vesikriisi

Puhtaan veden puuttumisesta tulee kärsimään jopa 4,5 miljardia ihmistä, ellei muutosta tapahdu seuraavien vuosikymmenten kuluessa, arvioivat vesiasiantuntijat.

Yli 4,5 miljardia ihmistä uhkaa pula puhtaasta vedestä ellei seuraavan kahden sukupolven aikana tapahdu radikaalia muutosta vesivarojen hallinnassa, arvioivat yli 500 vesiasiantuntijaa Bonnissa järjestyn kansainvälisen vesikonferenssin päätteeksi toukokuun lopussa.

Vuosikymmenen kestäneiden tutkimusten perusteella asiantuntijat ovat vakuuttuneet, että vesijärjestelmät eri puolilla maailmaa riskialttiissa tilassa. Puutteellinen vesihuolto, liikakäyttö ja ilmastonmuutos uhkaavat hyvinvointia pitkällä aikavälillä, arvioivat vesitutkijat.

"Ongelma on täysin itseaiheutettu. Uskomme myös, että se on täysin vältettävissä", konferenssin julkilausumassa sanotaan.

Asiantuntijoiden mukaan kriisiin vaikuttavat muun muassa padoista johtuvat vesivirtauksien muutokset, vesivarastojen ylikäyttö ja saastuminen, joka ovat seurausta miljoonien yksittäisten ihmisten toimista. Osittain ongelmat ovat kertautuneet laajemmiksi alueellisiksi, maanosia kattaviksi ja globaaleiksi muutoksiksi.

Vesihuollon ongelmia on myös pyritty ratkaisemaan liian lyhyen aikavälin teknisillä ratkaisuilla, jotka ovat usein kalliita ja niistä aiheutuu pitkäaikaisia sosio-ekologisia seurauksia.

Bonnin kokouksen mukaan tulevaisuudessa olisi pyrittävä ekosysteemiin perustuvaan vesihuoltoon. Vesiongelmien ratkaisun tulisi olla ympäristö- ja yhteiskuntatieteilijöiden sekä insinöörien, poliittisten päättäjien ja muiden asianosaisten yhteinen tavoite.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia