Ihmisoikeusjärjestöt kääntyivät Snowdenin tueksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt kääntyivät Snowdenin tueksi

Tietovuotaja Edward Snowdenia odottaa Yhdysvalloissa epäreilu oikeudenkäynti ja kyseenalaiset vankilaolosuhteet, uskovat Amnesty ja HRW.

Ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International ovat asettuneet puolustamaan Yhdysvaltain massiivisen urkintaskandaalin paljastanutta Edward Snowdenia.

Järjestöt ovat erityisen huolissaan Snowdenin mahdollisuuksista saada kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukainen turvapaikka.

Amnestyn mukaan Snowden on jo käytännössä tuomittu Yhdysvalloissa, joten on syytä epäillä, olisiko hänen mahdollista saada kotimaassaan reilu oikeudenkäynti. Järjestön mukaan on myös aito riski päätyä Yhdysvalloissa epäinhimillisiin vankilaolosuhteisiin.

"Mikään maa ei voi luovuttaa henkilöä maahan, jossa on vakava riski kaltoinkohtelusta. Tiedämme, että muita, joita on syytetty samanlaisista toimista, on pidetty oloissa, joita sekä Amnesty että YK pitävät julmana, epäinhimillisenä ja nöyryyttävänä kohteluna, kansainvälisen lain vastaisena", sanoo Amnestyn laki- ja politiikkajohtaja Michael Bochenek järjestön tiedotteessa.

Snowdenia syytetään muun muassa Yhdysvaltain vakoilulainsäädännön perusteella. HRW:n mukaan hallitus on aiemmin tulkinnut lainsäädäntöä tavalla, joka on kansainvälisen ihmisoikeuslan vastainen. Esimerkiksi syyttäjän ei ole hallituksen mukaan tarvinnut todistaa, että syytetty on toiminut vahingoittamistarkoituksessa.

Järjestöt muistuttavat myös, ettei Snowden ole kansainvälisen oikeuden mukaan välttämättä tehnyt mitään väärää. HRW:n mukaan salaisten tietojen paljastaminen voi olla oikeutettua yleisen edun nimissä – etenkin, jos siten paljastetaan ihmisoikeusrikkomuksia tai estetään niitä.

"Ketään ei pitäisi syyttää ihmisoikeusrikkomusten paljastamisesta. Tällaiset paljastukset on suojattu oikeuksissa tietoon ja ilmaisunvapaudessa", myös Amnestyn Michael Bochenek sanoo.

Kesäkuussa Yhdysvaltain salaisen tiedusteluohjelman julkisuuteen vuotanut Snowden on hakenut turvapaikkaa useista maista. Hänen uskotaan olevan Moskovan lentokentällä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia