Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat Kiinan olympiaisännyyttä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat Kiinan olympiaisännyyttä

Kyseessä on läimäys vasten ihmisoikeusaktivistien kasvoja, sanoo Human Rights Watch.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Kansainvälisen olympiakomitean päätöksestä myöntää Kiinalle vuoden 2022 talviolympialaiset. Ihmisoikeusjärjestöjen muodostaman Sport and Rights Alliance -verkoston mukaan kisat eivät saa pahentaa maan ihmisoikeustilannetta enää enempää.

Olympiakomitea myönsi kisat Kiinalle viime perjantaina; vaihtoehtona olisi ollut Kazakstan, jonka ihmisoikeustilanne on niinikään heikko. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan olympiakomitea on kompastunut "suureen ihmisoikeusesteeseen" myöntäessään kisat pahamaineiselle Kiinalle.

"Olympialaisten motto 'korkealle, nopeampaa, kovemmin' on täydellinen kuvaus Kiinan hallituksen hyökkäyksestä kansalaisyhteiskuntaa vastaan: rauhanomaisia aktivisteja on pidätetty ennätysmäärä, ja heitä kohdellaan paljon aiempaa kovemmin", sanoo HRW:n Kiinan johtaja Sophie Richardson.

Järjestön mukaan Kiinan tämänhetkinen ihmisoikeustilanne on huonoin 20 vuoteen. Aktivisteja on pidätetty ja vangittu mielivaltaisesti, useita isoja järjestöjä on suljettu ja hallitus kontrolloi tiukasti myös nettiä ja mediaa. Hallinto suunnittelee lakeja, jotka pitävät hallituksen tai kommunistipuolueen kritisointia uhkana valtion turvallisuudelle.

Myös Amnesty Internationalin mukaan viime viikkoina yli 200 ihmisoikeusjuristia ja aktivistia on otettu kiinni viime viikkoina ja viranomaiset ovat aloittaneet ennennäkemättömän ratsian ilmaisunvapautta vastaan.

Järjestöjen mukaan tilanne on huonontunut sitten vuoden 2008, jolloin Kiina järjesti olympiakisat Pekingissä. Tuolloin kisojen alla häädettiin ihmisiä kodeistaan, pidätykset lisääntyivät, hallituksen kriitikkoja häirittiin ja median vapautta rajoitettiin.

HRW:n mukaan uudet kisat ovatkin kuin "läimäytys saarrettujen ihmisoikeusaktivistien kasvoille". Sen mukaan komitean pitäisi nyt konsultoida kiinalaisia järjestöjä, rakentaa ihmisoikeuksien monitorointimekanismeja ja ilmoittaa julkisesti, että kisoihin liittyvät ihmisoikeusloukkaukset johtavat kisojen siirtoon muualle.

Olympiakomitea linjasi viime joulukuussa, että kisakaupunkien täytyy kunnioittaa työntekijöiden oikeuksia ja lehdistönvapautta, kieltää syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella ja puolustaa inhimillistä arvokkuutta. HRW:n mukaan komitealla ei kuitenkaan ole tällä hetkellä mekanismia, jolla seurata, miten Kiina noudattaa ohjeita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia