Iittalan ja Marimekon design-tuotteita valmistetaan halpatyöllä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iittalan ja Marimekon design-tuotteita valmistetaan halpatyöllä

Finnwatch antaa pyyhkeitä etenkin Marimekolle, joka kieltäytyi antamasta tietoja alihankkijoistaan järjestölle.

Suomalaisten Iittalan ja Marimekon tuotteiden thaimaalaiset valmistajat altistuvat vaarallisille kemikaaleille ja tekevät työtä huonolla palkalla, paljastuu Finnwatchin tuoreesta selvityksestä (pdf).

Suomalaisyritysten yhteiskuntavastuuta tarkastelevan järjestön mukaan firmat ovat siirtäneet tuotantonsa halvan hinnan takia thaimaalaiselle tehtaalle, jonka standardit ovat kaukana suomalaisista.

Finnwatchin tutkija vieraili kesällä ja syksyllä Bangkokin lähellä sijaitsevassa tehtaassa, joka valmistaa Iittalan Kastehelmi-sarjaan kuuluvia kulhoja ja kakkuvateja sekä Marimekon Sukat makkaralla -tuotteita.

Tänään julkaistun selvityksen mukaan tehtaan työntekijöillä ei ollut käytössä riittäviä suojavarusteita, työympäristö oli kuuma eikä työtä tauotettu riittävästi. Ammattiliittoa ei ollut. Päiväpalkka oli 7–9 euroa, joka on lain mukainen, mutta ei riittävä, Finnwatch sanoo.

"Työntekijät käsittelevät vaarallisia lasin valmistuksessa käytettäviä kemikaaleja ja silikoosille altistavaa kvartsihiekkaa täysin puutteellisilla suojavarusteilla", kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Tehtaalla oli käytössä kankaisia hengityssuojaimia, mutta ne eivät riitä suojautumiseen, järjestö sanoo.

Lasiuunien lähellä työskentelevät työntekijät kertoivat myös esimerkiksi silmien ja ihon kutinasta, ja monet olivat saaneet arpia sulan lasimassan roiskeista.

Puutteista huolimatta Finnwatchin mukaan yhteistyötä tehtaan kanssa on jatkettava, jotta ongelmat saataisiin korjattua.

Marimekko pimitti tietoja

Marimekolla sekä Iittalan omistavalla Fiskarsilla on molemmilla vastuullisuutta korostavia liiketoimintaperiaatteita. Fiskarsilla on oma toimintaohjeensa, Marimekko noudattaa BSCI-vastuullisuusverkoston ohjeita. Verkosto on yritysvetoinen, ja järjestöt ovat kritisoineet sitä muun muassa siitä, ettei se vaadi elämiseen riittävien palkkojen maksamista.

Fiskars on Finnwatchin mukaan toiminut aktiivisesti tuottajansa vastuullisuuden kehittämiseksi, mutta järjestö kritisoi etenkin Marimekkoa, joka kieltäytyi tutkimuksen aikana antamasta Finnwatchille alihankkijatietojaan.

Järjestö jäljitti Marimekon tuotteet kuitenkin samaan thaimaalaiseen tehtaaseen, jossa Iittalan tuotteita valmistetaan.

Finnwatch kritisoi Marimekkoa myös siitä, ettei se pysty jäljittämään käyttämänsä puuvillan alkuperää tuottajatasolle asti.

"Marimekon vastuullisuuslupauksia ei kaikilta osin voida pitää uskottavina", Vartiala toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia