Asiantuntija: Ilmastokysymys ratkaistaan Kiinassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asiantuntija: Ilmastokysymys ratkaistaan Kiinassa

Huoli hiilestä on viime vuosien aikana noussut Kiinassa niin tavallisten kiinalaisten kuin poliittisten päättäjien asialistalle, sanoo Greenpeacen Kiina-asiantuntija.

Kiinassa meneillään oleva käännös hiilen käytön rajoittamiseksi herättää toiveita, sanoo Greenpeacen Kiinassa toimiva ilmastoasiantuntija Harri Lammi.

"Se muutos mikä Kiinassa tapahtuu nyt, on melkein tärkeämpää kuin mitä laitteita ja tuotteita me tuotamme siellä", Lammi sanoo. Hiilen käytön lisääminen Kiinassa on aiheuttanut valtaosan maailman hiilidioksidipäästöjen kasvusta viime vuosina.

Lammin mukaan hiili on viime vuosina noussut niin tavallisten kiinalaisten kuin poliittisten päättäjien asialistalle. Esimerkiksi maan hallitus on laatinut päästöhjelmia, joiden jo alueellisella toteuttamisella olisi enemmän päästövaikutuksia kuin koko Saksan hiilen kulutuksella.

Kiinalaisten huoli ilmanlaadusta näkyy myös yhä selkeämmin Kiinan valtavassa sosiaalisessa mediassa, Lammi arvioi. Keskustelu kytkeytyy paikallisiin käytännön syihin globaalin ilmastokysymyksen sijasta.

"Kukaan ei sano sanaa ilmasto. Kaikki sanovat 'sinitaivaat', 'ilmanpäästöt' ja 'terveysvaikutukset'", Lammi kuvaa.

Huolien lisäksi sosiaalisessa mediassa leviävät ilmastoystävälliset trendit luomuruoasta kaupunkiviljelyyn. Ilmiöt yhdistyvät paikallisiin tarpeisiin, kuten esimerkiksi huoleen ruoan puhtaudesta. Lammin mukaan trendit näkyvät myös Pekingin kaduilla katumaastureiden vaihtuessa fiksipyöriin keskiluokan statussymboleina.

Energiapolitiikka murroksessa

Kiina, jonka energiankulutuksesta 80 prosenttia on hiiltä, on investoimassa 260 miljardia euroa hiilen korvaamiseksi seuraavien vuosien aikana. Lammin mukaan Kiinassa herättää toivoa uusiutuvien energiamuotojen käytön lisääntyminen.

"Kiina on ollut jo monta vuotta johtava tuulivoimamaa investoinneissa", hän sanoo. "Nyt oletetaan, että tänä vuonna Kiinasta tulee johtava investoija aurinkosähkössä."

Samalla Kiinassa seurataan tiiviisti ilmastopolitiikkaa ulkomailla. Lammi ei näe Kiinaa aloitteentekijänä kansainvälisessä yhteistyössä, mutta uskoo, että maa liittyisi Yhdysvaltojen ja Euroopan aloitteisiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Lammi puhui viime viikolla Helsingissä kansalaisjärjestöjen järjestämillä Ilmastotoimintapäivillä. Greenpeace on kampanjoinut jo pitkään maailmanlaajuisten hiilidioksidipäästöleikkausten puolesta, jotta YK:n asettama kahden asteen ilmastotavoite saavutettaisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia