Ilmastonmuutos nostamassa merenpintaa myös Suomessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos nostamassa merenpintaa myös Suomessa

Suomenlahden pinta voi kohota lähes metrin vuosisadan loppuun mennessä, jos korkeimmat nousuennusteet toteutuvat, arvioi Ilmatieteen laitos.

Merenpinta voi kohota Suomenlahdella vuosisadan loppuun mennessä jopa 90 ja Perämerellä 30 senttiä, jos kaikkein korkeimmat nousuennusteet toteutuvat, arvioi Ilmatieteen laitos.

Tähän mennessä maan kohoaminen on Suomessa kumonnut merenpinnan nousun vaikutuksen, mutta tilanne on muuttumassa maan etelärannikolla.

Laitos on päivittänyt merenpinnan nousun vaikutuksia Suomen rannikolla pitkällä aikavälillä uusimpien tieteellisten julkaisujen pohjalta.

Ilmaston lämpeneminen nostaa kiihtyvällä vauhdilla valtamerten pintaa. Tällä hetkellä valtamerien pinta nousee keskimäärin kolme millimetriä vuodessa. Vuosisadan loppuun mennessä nousuksi arvioidaan Ilmatieteen laitoksen mukaan vähintään 20 senttiä, mutta nousu voi olla jopa lähes kaksi metriä.

Nousun alueellinen vaihtelu on kuitenkin suuri. Vähiten veden korkeus kasvaa sulavan jäätikön läheisyydessä, mutta kaukana jäätiköstä nousu on voimakkaampi.

Esimerkiksi Grönlannin mannerjäätikön sulamisen vaikutus jäisi Suomessa vähäiseksi. Sen sijaan ilmastomallien ennustama länsituulien voimistuminen työntäisi vettä Tanskan salmien läpi Itämerelle ja nostaisi merenpintaa Suomen rannikolla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia