Ilmastonmuutos uhkaa kahvinviljelyä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos uhkaa kahvinviljelyä

Kestävään kahvintuotantoon pyrkivät sertifikaatit eivät yksinään ole ratkaisu, sanotaan tuoreessa kahvibarometrissä.

Maailman kahvintuotannon tilanne on hälyttävä, todetaan viiden kansalaisjärjestön tuottamassa tuoreessa kahvibarometrissä. Barometrin mukaan jo vuoteen 2020 mennessä kahvinviljelyyn soveltuvat alueet pienenevät merkittävästi monissa kahvintuottajamaissa.

Syynä on ilmastonmuutos, joka kurittaa esimerkiksi Brasiliaa, Guatemalaa, Tansaniaa ja Vietnamia jo nyt. Esimerkiksi Keski-Amerikassa kahvia uhkaavat taudit ja tuhoeläimet, barometrissä kerrotaan.

Samaan aikaan kahvin kysyntä kasvaa kuluttajien elintason ja tulojen kasvun seurauksena. Seuraavien viiden vuoden aikana kahvipapujen tuotannon pitäisi barometrin mukaan kasvaa lähes 15 prosenttia kysynnän kattamiseksi.

Järjestöt peräänkuuluttavat teollisuuden vastuuta ja lisätoimia ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Kestävään kahvintuotantoon pyrkivät sertifikaatit, kuten Reilu kauppa ja Rainforest Alliance, ovat yksi ratkaisu. Esimerkiksi italialainen Lavazza myy toistaiseksi vasta prosentin kahvistaan kestävän sertifikaatin alla, järjestöt huomauttavat. Yhteensä kestävästi tuotetun kahvin osuus markkinoista on vain noin 15 prosenttia, mikä on alle puolet siitä, mitä olisi saatavilla.

Barometrin mukaan sertifikaatit eivät kuitenkaan ole ihmelääke ilmastonmuutokseen sopeutumisessa, vaan tarvitaan laajempia investointeja esimerkiksi uusiin tekniikoihin ja vakuutuksiin viljelijöiden tukemiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia