Intia näyttää selättäneen polion | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intia näyttää selättäneen polion

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Intian kehitys antaa toivoa koko Kaakkois-Aasian julistamisesta poliovapaaksi lähiaikoina.

Intia saavutti tällä viikolla merkittävän edistysaskeleen polion vastaisessa kamppailussa, kun maassa tuli kuluneeksi kolme vuotta viimeisestä havaitusta poliotartunnasta. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Intian kehitys antaa toivoa koko Kaakkois-Aasian julistamisesta poliovapaaksi lähiaikoina.

Poliovirus esiintyi Intiassa erityisen endeemisenä pitkään. Vuosina 1978–1995 maassa havaittiin vuosittain jopa 100 000 halvaannuttavaa poliotartuntaa. Maa oli myös yksi suurimmista lähteistä polion leviämiselle kansainvälisesti.

WHO:n Intian johtaja Nata Menablen mukaan Intian esimerkki osoittaa maailmalle, että polionvastaista kamppailua voidaan käydä menestyksekkäästi jopa kaikkein vaikeimmissa olosuhteissa.

"Kun maailmanlaajuinen kamppailu laahaa, Intia on onnistunut palauttamaan toivon, että polion hävittäminen maailmasta on mahdollista", hän toteaa Trust.org-sivuston haastattelussa.

Kolmen uusista tartunnoista vapaan vuoden takana on WHO:n mukaan Intian hallituksen sekä kansainvälisten ja paikallisten järjestöjen mittava yhteinen panostus, jonka tuloksena maahan saatiin tehokas rokotejakelu, koulutettua terveydenhuoltohenkilökuntaa sekä laadukkaat seurantamekanismit.

WHO:n mukaan menestys ei kuitenkaan tarkoita, etteikö virus voisi palata. Järjestö painottaakin rokotustyön jatkamista korkeiden alueellisten immuniteettitasojen säilyttämiseksi.

Yksittäisten valtioiden sijaan WHO luokittelee poliovapaaksi kerralla kokonaisia alueita. Sitten 1990-luvun järjestö on julistanut poliovapaiksi alueiksi Amerikat, Länsi-Tyynimeren sekä Euroopan.

Väkivaltaisuudet estävät rokotuksia Syyriassa ja Pakistanissa

Syyriassa raskaat taistelut maan koillisosassa ovat keskeyttäneet kansainvälisten avustusjärjestöjen rokotukset. WHO ja UNICEF kertovat Reutersille, että avustustyöntekijät eivät ole onnistuneet tavoittamaan 100 000 lasta islamistikapinallisten hallussa olevassa Raqqan kaupungissa. Uusia tartuntatapauksia ei ole kuitenkaan ilmennyt maassa sitten lokakuun.

Järjestöt käynnistävät viime syksynä historian suurimman kampanjan miljoonien lasten rokottamiseksi sen jälkeen, kun Syyriassa havaittiin poliovirusta ensimmäistä kertaa neljääntoista vuoteen. Taudin arvellaan levinneen maahan Pakistanista, joka on WHO:n mukaan Afganistanin ja Nigerian rinnalla viimeisiä maita, joissa poliovirus esiintyy edelleen endeemisenä.

Poliokampanjat ovat joutuneet vastatuuleen myös Pakistanissa, jossa useita terveydenhuollon ammattilaisia on surmattu viime vuosina. Väkivallan taustalla on taleban-liikkeen epäluulo rokotuksia kohtaan sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu käytti tekaistua poliokampanjaa Osama bin Ladenin surmaamiseksi vuonna 2011.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia