Intiaaninaiset edelleen syrjässä Latinalaisen Amerikan politiikasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intiaaninaiset edelleen syrjässä Latinalaisen Amerikan politiikasta

Alkuperäiskansojen poliittinen osallistuminen on lisääntynyt voimakkaasti, mutta naisten aktiivisuus on edelleen heikkoa, selviää UNDP:n raportista.

Vaikka Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansojen poliittinen osallistuminen lisääntynyt merkittävästi viimeisen 20 vuoden aikana, on naisten osallistuminen on edelleen vähäistä, selviää UNDP:n viime kuussa julkaisemasta raportista.

Osin naisten heikko asema johtuu perinteisestä lasikatto-ongelmasta, mutta myöskään alkuperäiskansojen oma kulttuuri ja perinteiset lait eivät kannusta naisia osallistumaan, raportissa sanotaan.

Raportin kirjoittajien mukaan naisten kuuluminen kolminkertaiseen marginaaliin sukupuolensa, etnisen taustansa ja taloudellisen asemansa vuoksi heikentävät heidän mahdollisuuksiaan toimia politiikassa aktiivisesti.

Alkuperäiskansojen poliittinen osallistuminen on kuitenkin yleisesti ottaen kasvanut ja heidän asioitaan ajavat poliittiset liikkeet ovat lisääntyneet. Liikkeet ovat hyötyneet merkittävästi uudesta teknologiasta kuten kännyköistä, internetistä ja sosiaalisesta mediasta.

Myös moni valtio on sitoutunut kansainvälisiin yleissopimuksiin, jotka laajentavat alkuperäiskansojen oikeuksia ja maiden parlamenteissä on ajettu enemmän alkuperäiskansojen kysymyksiä. Merkittävin edistys on saavutettu Boliviassa, Ecuadorissa, Guatemalassa, Meksikossa, Nicaraguassa ja Perussa, raportista selviää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia