Investoinnit ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi hidastuneet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Investoinnit ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi hidastuneet

Raportin mukaan määrä alittaa jopa kaikkein konservatiivisimmat arviot ilmastonmuutoksen vastaiseen kamppailuun vaadittavista investoinneista.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehtyjen investointien määrä on kääntynyt hienoiseen laskuun, selviää kansainvälisen Climate Policy Initiative (CPI) -järjestön raportista.

Investointeja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehtiin viime vuonna yhteensä 260 miljardia euroa, joka on 3,6 miljardia vähemmän kuin vuonna 2011.

Järjestön mukaan määrä alittaa jopa kaikkein konservatiivisimmat arviot ilmastonmuutoksen vastaiseen kamppailuun vaadittavista investoinneista. Raportissa kerrotaan erityisesti yksityisten investointien hidastuneen. Yksityisen sektorin osuus kaikista ilmastoinvestoinneista oli viime vuonna 62 prosenttia.

"Investointeja ilmastonmuutosta vastaan kamppailemiseksi ja siihen sopeutumiseksi on käynnissä ympäri maailman, mutta ei riittävästi, eivätkä yritykset lisätä niitä ole olleet tarpeeksi onnistuneita", CPI:n toiminnanjohtaja Thomas Heller toteaa.

Raportissa ei oteta kantaa yksityisten investointien määrän laskuun johtaneisiin syihin, mutta mahdollisina selityksinä tuodaan esiin uusiutuvien energiamuotojen teknologiakustannusten aleneminen, investointihalukkuuden hiipuminen sekä kannustimien määrän väheneminen. CPI esittääkin yksityisten investointien lisäämiseksi politiikkaa, jossa julkinen sektori toimii ilmastorahoitusjärjestelmän moottorina erilaisten kannustimien kautta.

Aiemmin myös kansainvälinen energiajärjestö IEA on kritisoinut sitä, että valtiot eivät ole investoineet uusiutuviin siinä määrin, että ilmaston lämpenemistä pystyttäisiin rajoittamaan. IEA:n arvion mukaan vuonna 2011 uusiutuvia tuettiin 63 miljardilla, kun fossiilisten tukien määrä oli lähes 380 miljardia. Worldwatch-instituutin tuoreen kartoituksen mukaan fossiiliset polttoaineet vastasivat viime vuonna 87 prosenttia maailman energiakulutuksesta.

Painetta yksityisiin ilmastoinvestoihin on esiintynyt myös rahoitussektorin suunnalta. Viime viikolla Financial Times uutisoi 72 suursijoittajan allekirjoittamasta kirjeestä maailman suurimmille energiayhtiöille, jossa varoitettiin mahdollisten ilmastopoliittisten linjausten tekevän investoinnit fossiilisiin energiamuotoihin kannattamattomiksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia