Irakin Kurdistan kriminalisoi naisten ympärileikkauksen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Irakin Kurdistan kriminalisoi naisten ympärileikkauksen

Päätös on osa laajempaa naisten asemaa parantavaa lakipakettia, joka on hyväksytty Kurdistanin parlamentissa.

Irakin Kurdistanin hallitus on hyväksynyt lain, joka kieltää tyttöjen sukupuolielinten silpomisen, kirjoittaa Human Rights Watch (HRW).

Perheväkivaltaa laajemminkin koskeva lakipaketti kriminalisoi lisäksi pakko- ja lapsiavioliitot, tyttöjen ja naisten fyysisen, henkisen ja verbaalisen väkivallan sekä lasten hyväksikäytön ja lapsityövoiman.

Useat hallituksen ja järjestöjen tekemät tutkimukset arvioivat, että tyttöjen ja naisten sukupuolielinten silpomisen esiintyvyys Kurdistanissa on jopa 40 prosenttia. HRW-järjestön mukaan lakiesitys on suuri edistysaskel.

"Ajamalla silpomisen vastaista lakia Kurdistanin aluehallinto osoittaa suojelevansa tyttöjen ja naisten oikeuksia", sanoo HRW:n Nadya Khalife.

Lakiehdotus kieltää naisten sukuelinten silpomisen toteuttamisen, toimenpiteessä avustamisen sekä siihen yllyttämisen. Rikosoikeudellisiksi seuraamuksiksi laki määrää vankeusrangaistusta kuudesta kuukaudesta kolmeen vuoteen sekä lisäksi jopa 10 miljoonaa dinaarin (8500 dollaria) sakkorangaistuksen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia