Irakin siviilit ahdingossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Irakin siviilit ahdingossa

YK on huolissaan etenkin naisista ja tytöistä, joita uhkaa seksuaalinen väkivalta.

Siviilien hätä kasvaa Irakissa, jossa yhteensä yli 1,2 miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan tammikuun jälkeen. Myös kuolonuhrien määrä on noussut ennätyslukemiin. YK:n mukaan kesäkuussa väkivaltaisuuksissa kuoli noin yli 2 400 ihmistä, enemmän kuin seitsemään vuoteen ja kolme kertaa enemmän kuin toukokuussa.

Yli puolet kuolleista oli siviilejä. Tilastoista puuttuu Anbarin maakunta, jonka lukuja YK ei pysty varmistamaan.

Irak on ollut kaaoksessa jo pitkään, mutta kesäkuussa sunnikapinallisten ääri-islamilainen ISIS-ryhmä laajensi hyökkäystään, valtasi Mosulin kaupungin ja julisti perustaneensa islamilaisen kalifaatin. Viime viikkoina noin puoli miljoonaa siviiliä on paennut väkivaltaisuuksien seurauksena.

"Palveluiden ja avun puute sekä turvattomuus pakottavat heidät liikkumaan ympäriinsä, mikä liian monissa tapauksissa vaikeuttaa heidän tavoittamistaan", sanoo Maailman ruokaohjelman WFP:n johtaja Ertharin Cousin.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on varoittanut, että konflikti vaikuttaa myös irakilaisten ruokaturvaan. Moni on paennut kesken sadonkorjuun, ja aiemmin lupaava satoennuste saattaa nyt laskea. Tilanne on kriittinen, sillä esimerkiksi väkivallasta kärsivillä Nineveh'n ja Salahaddinin alueilla kasvatetaan lähes kolmannes maan vehnästä.

YK on huolissaan etenkin naisista, joista 20 000 on sen mukaan seksuaalisen väkivallan riskissä. Lisäksi noin neljännesmiljoona naista ja tyttöä tarvitsee välitöntä terveydenhoitoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia