Iran kiihdyttänyt toisinajattelijoiden vainoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iran kiihdyttänyt toisinajattelijoiden vainoa

Parlamenttivaaleja edeltänyt pidätysten aalto osoittaa maan johtajien viittaavan kintaalla arabikeväälle, sanoo Amnesty.

Iranin viranomaiset ovat kiihdyttäneet toisinajattelijoiden vainoa järjestelmällisesti jo kuukausien ajan osana valmisteluja viime viikonloppuna pidetyille presidentinvaaleille.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin uuden raportin mukaan uhreiksi on joutunut lukuisia lakimiehiä, opiskelijoita, poliittisia aktivisteja ja heidän perheitään, etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen edustajia sekä media-alalla työskenteleviä ihmisiä.

Samalla ote sosiaaliseen mediaan ja muihin tiedonkulun kanaviin on kiristynyt ja useita kansalaisjärjestöjä on suljettu.

"Nyky-Iranissa asetat itsesi vaaraan, jos teet jotain mikä vähänkin poikkeaa viranomaisten määritelmästä siitä, mikä on yhteiskunnallisesti tai poliittisesti hyväksyttävää", sanoo Ann Harrison, Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelman apulaisjohtaja.

Esimerkiksi viimeksi sunnuntaina paljastui, että Abdolfattah Soltani, huomattava iranilainen ihmisoikeusasianajaja, on saanut salaisessa oikeudenkäynnissä 18 vuoden vankeusrangaistuksen hallituksenvastaisesta propagandasta ja kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. 

Amnestyn mukaan sortotoimenpiteet paljastavatkin hallituksen tekopyhyyden arabikevään tapahtumien suhteen, sillä hallitus on julkisesti väittänyt tukevansa mielenosoituksia Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia