Israel puree auttavaa kättä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel puree auttavaa kättä

Yhdysvaltain tukea Israelille kutsutaan YK:n käytävillä poliittiseksi masokismiksi.

(IPS) -- "Älä pure ruokkivaa kättä", sanoo vanha sananlasku. Se ei päde Israelin ja Yhdysvaltojen suhteeseen, jossa USA saa haukkuja, mutta jatkaa tukeaan masokistisesti.

Israel ei tapaa säästellä sanoja, jos Yhdysvallat arvostelee sen laitonta asutustoimintaa tai ihmisoikeusloukkauksia miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Vaikka Israelin sotilaallinen toiminta nojaa paljolti amerikkalaiseen aseistukseen, maa ei ujostellut syyttää ulkoministeri John Kerryä "strategisesta terrori-iskusta", kun tämä antoi tukensa Gazaa koskevalla rauhansuunnitelmalle.

"Kumppanit ja liittolaiset eivät kerta kaikkiaan kohtele toisiaan näin", kommentoi USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki.

Vahva riippuvuus

Israelilla on laaja oma aseteollisuus, joka valmistaa muun muassa miehittämättömiä lennokkeja. Israelin armeija on kuitenkin hyvin riippuvainen Yhdysvalloista, sanoo William D. Hartung. Hän johtaa Aseet ja turvallisuus -projektia Center for International Policy -laitoksessa.

Hyökkäyksissä Gazaan niin F-16-hävittäjät kuin pommit ja ammuksetkin ovat amerikkalaista valmistetta ja yhdysvaltalaisten veronmaksajien kustantamia, Hartung sanoo.

Hän laskee, että Yhdysvaltain vastikkeeton sotilasapu Israelille 2000-luvulla on jo 25 miljardia dollaria (18,8 miljardia euroa).

Muiden länsimaiden – Kanadan, Ranskan, Italian ja Saksan – Israelille antama sotilasapu on Hartungin mukaan kääpiöluokkaa Yhdysvaltoihin verrattuna.

Poliittista masokismia

Yhdysvaltain tuki Israelille jatkuu, vaikka auttavaa kättä näykitään. YK:n käytävillä ilmiötä kutsutaan poliittiseksi masokismiksi.

Kun Gazan palestiinalaisaluetta hallitsevan Hamasin ja Israelin yhteenotot olivat jatkuneet kolme viikkoa, USA lähetti Israelille hätäapuna noin 170 miljoonan euron edestä ammuksia ja varaosia.

"Jos presidentti Barack Obaman hallitus olisi halunnut hillitä Israelin iskuja Gazaan, se olisi voinut uhata lopettaa sotilasapunsa", Hartung huomauttaa.

"Yhdysvaltain hallitus on jatkanut toimintaa, joka mahdollistaa palestiinalaisten teurastuksen Gazassa", suomii amerikkalaisen Institute of Public Accuracyn johtaja Norman Solomon.

Siviilit oheisvahinkoina

Solomonin mielestä sekä Yhdysvaltain että Israelin hallitus on kuitannut siviilien murhaamisen jonkinlaiseksi oheisvahingoksi. Konfliktin kestettyä kuukauden palestiinalaisten uhrien luku oli YK:n mukaan 1 875, joista 426 lapsia. Israel oli menettänyt 64 sotilasta ja 3 siviiliä.

Kansainvälisten järjestöjen ensiarvion mukaan Israel on tuhonnut Gazassa 37 moskeijaa, 167 koulua, 6 yliopistoa ja yli 10 000 kotia. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu syytää kaikista vahingoista Hamasia.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on tuominnut jyrkästi iskut siviilejä sekä YK:n väkeä ja tiloja vastaan. Hänen mukaansa Israelille oli ilmoitettu 33 kertaa sen viimeksi pommittaman YK-koulun sijainti. Ban vaati kansainvälisten sääntöjen rikkojia vastuuseen teoistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia