Israelin beduiinipolitiikkaa vastaan marssittiin ympäri maailman | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israelin beduiinipolitiikkaa vastaan marssittiin ympäri maailman

Kymmeniä tuhansia beduiineja uhkaa karkoitus kaupunkeihin.

Tuhannet mielenosoittajat yli 30 kaupungissa ympäri maailman marssivat viime viikolla vastustaakseen Israelin suunnitelmaa hävittää 35 epäviralliseksi katsomaansa beduiinikylää ja häätää kymmenet tuhannet beduiinit asuinalueiltaan Negevin autiomaasta, raportoivat uutislähteet.

Israelilaiskaupungeissa protestit yltyivät väkivaltaisiksi, kun poliisi vastasi kyynelkaasulla ja tainnutuskranaateilla väkijoukon kivien heittelyyn. Israelin ja Palestiinalaisalueen lisäksi mielenosoituksia järjestettiin Egyptissä, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Iso-Britanniassa kymmenet julkisuuden henkilöt vastustivat häätöaikeita avoimella vetoomuksella.

Mielenosoituksia järjestäjiin kuulunut, itsekin tunnustamattomasta Al Zarnougin kylästä kotoisin oleva Amir Abokweder kertoi olevansa ylpeä siitä, että ihmiset ovat lähteneet liikkeelle niin Israelissa, Länsirannalla kuin Gazassakin.

"Ihmiset käyttäytyvät näin, koska he kokevat, ettei kukaan kuuntele heitä", al-Jazeeran haastattelema Abokweder sanoo.

Kritiikkiä Israelin harjoittamalle beduiinikylien hävittämispolitiikalle sekä tulevalle hankkeelle ovat esittäneet myös YK:n ihmisoikeuskomissaari Navy Pillay sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Pillay katsoo Israelin suunnitelman uhkaavan koko beduiinikulttuurin olemassaoloa.

Israelin kaavailemaa lakia, jonka seurauksena 30 000–70 000 beduiinia uhkaa karkoitus kaupunkeihin, on perusteltu peruspalvelujen ja taloudellisten mahdollisuuksien tarjoamisella beduiineille. Lain odotetaan tulevan hyväksytyksi vuoden loppuun mennessä. Samaan aikaan Israelin kerrotaan suunnittelevan siirtokuntien laajentamista autiomaahan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia