Itä-Afrikan ruokakriisi ei iskenyt yllättäen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itä-Afrikan ruokakriisi ei iskenyt yllättäen

Järjestöt ovat varoitelleet jo kauan Itä-Afrikan kuivuudesta, mutta siitä huolimatta hätäavusta on pulaa.

Avustusjärjestöt ja tutkijat ovat varoitelleet jo pitkään Itä-Afrikan ruokakriisistä. Siitä huolimatta järjestöillä ei ole riittävästi rahaa auttaa yhtätoista miljoonaa nälästä kärsivää ihmistä.

Suomalaisjärjestöt Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Punainen Risti ja Suomen Unicef -yhdistys ovat julkaisseet yhteisvetoomuksen avun saamiseksi Itä-Afrikkaan. Apua ovat pyytäneet myös monet muut järjestöt ympäri maailman.

Esimerkiksi YK-järjestöt ovat pyytäneet apua ruokakriisin taltuttamiseen 1,6 miljardin dollarin verran, mutta ovat saaneet kasaan vain puolet. 

Avunpyyntöjen ei pitäisi tulla yllätyksenä, sillä Afrikan sarven ruokakriisistä on tiedetty jo pitkään.

YK pyysi apua jo viime vuonna, ja esimerkiksi yhdysvaltalainen nälänhätien varoitusjärjestelmä Fews ilmaisi huolensa Itä-Afrikan ruokaturvasta jo joulukuussa 2009, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Viime vuoden loppua kohti myös avustusjärjestöjen varoitukset kiihtyivät. Esimerkiksi Etiopiassa tiedettiin viime vuoden lopulla, että tilanne on vakava.

"Mutta kun HelpAge ja muut järjestöt yrittivät saada rahaa kansainväliseltä yhteisöltä varmistaakseen, että ruokaa on tarpeeksi ja sitä jaetaan ajoissa kärsimyksen estämiseksi, riittävästi ihmisiä ei virrannut kansainvälisten rajojen yli apua etsimään eikä ollut valokuvia nälkään kuolevista vauvoista", kritisoi avustusjärjestö HelpAge Internationalin Etiopian ohjelmajohtaja Alison Rusinow Guardianin artikkelissa.

Kriisi jatkuu pitkään

Pelkona on, että syksyllä nälkä pahenee entisestään. Seuraavan sadekauden on määrä alkaa loppukesästä, mutta uutta satoa saadaan odottaa vielä monta kuukautta. Suomen Punaisen Ristin mukaan kriisi luultavasti pahenee aina ensi vuoden alkupuolelle saakka.

Sato voidaan korjata luultavasti joulu-helmikuussa, arvioi kehitysyhteistyöjärjestö Plan. Jos sateet kuitenkin epäonnistuvat, vuodesta 2012 tulee erittäin hankala.

Toisaalta sateet eivät ratkaise koko kriisiä, sillä kuivuus ei ole sen ainoa syy. Punainen Risti muistuttaa, että konfliktit vaikuttavat tilanteeseen yhtä paljon. Esimerkiksi Somalia on ollut kaksi vuosikymmentä kaaoksessa ja myös Etiopian ja Eritrean alueella on ollut levotonta takavuosina. Konfliktien vuoksi paimentolaiset eivät ole voineet liikkua sinne, mistä eläimet olisivat voineet löytää ravintoa.

Lisäksi kriisiä pahentavat eroosio, ilmastonmuutos, väestönkasvu sekä ruuan hinnan nousu. Esimerkiksi Etiopiassa inflaatio on noin 30 prosenttia, ja ruoan hinnan kasvu on ollut vielä nopeampaa, kertoo Plan.

Järjestöjen arvioiden mukaan jopa 11 miljoonaa ihmistä kärsii ruuan puutteesta ja kuivuudesta Itä-Afrikassa. Vaikein tilanne on Somaliassa ja Etiopiassa. Myös Eritrea, Djibouti ja osa Keniasta kärsivät kuivuudesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia