Itä-Eurooppa taistelee "kylpysuolaa" vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itä-Eurooppa taistelee "kylpysuolaa" vastaan

Itä-Euroopan nuoret ovat jo pari vuotta huumanneet itseään "kasviravinteella" tai "kylpysuolalla", mutta nyt maiden hallitukset ovat käyneet taisteluun näitä "laillisia huumeita" vastaan.

Itä-Euroopan nuoret ovat jo pari vuotta huumanneet itseään "kasviravinteella" tai "kylpysuolalla", mutta nyt maiden hallitukset ovat käyneet taisteluun näitä "laillisia huumeita" vastaan.

Lokakuussa Puolan viranomaiset ratsasivat yli 1000 huumepuotia ja pakottivat hygieniarikkomuksiin vedoten monet niistä sulkemaan ovensa.

Romaniassa viisi kuntaa on kieltänyt lailliset huumekaupat, ja monet muut kunnat seuraavat perässä. Romaniassa arvioidaan olevan yli 400 laillista huumepuotia.

Kummassakin maassa viranomaiset ryhtyivät toimiin sen jälkeen, kun tiedotusvälineet olivat raportoineet monien nuorien joutuneen sairaalaan laillisten huumeiden käytön vuoksi.

Uusien päihteiden käyttö on yleistynyt Itä- ja Keski-Euroopassa viime vuosina. Suosituimmat aineet ovat samoja kuin Länsi-Euroopassakin. Synteettisiä kannabinoideja "Spice Goldia" ja "Spice Diamondia" poltetaan marihuanan kaltaisten vaikutusten saamiseksi. Mephedronea eli 4-MMC:tä myydään pulverina, ja sillä on samanlaisia stimuloivia vaikutuksia kuin kokaiinilla ja ekstaasilla.

Laillisia huumeita myydään usein "kasviruokana", "kylpysuolana" tai "huonehajusteena". Myyjät vakuuttavat, etteivät aineet ole ihmiskäyttöön, mutta salakieli on ilmeistä. Tuskin kukaan ostaisi Bukarestin Magic Weed -kaupasta huonekasvilleen puolta grammaa Magic Powder -kasviravinnetta 15 eurolla.

Ostotapahtuman yhteydessä myyjät varoittavat asiakkaita, että ainetta ei saa antaa kasveille, joilla on terveysongelmia, eikä sitä saa käyttää muiden aineiden kanssa.

Viranomaisten on vaikea kontrolloida kauppaa, koska suuri osa siitä käydään netissä.


Terveysvaikutukset tutkimatta

 

Laillisten huumeiden suurimpana ongelmana pidetään sitä, että niiden terveysvaikutuksia ei ole kunnolla tutkittu. Esimerkiksi mephedronea ei ole testattu ihmisillä, koska sillä ei ole lääketieteellistä tai maataloudellista käyttöä Euroopassa.

Laillisten huumeiden puolustajat sanovat, etteivät uusien aineiden vaikutukset ole sen pahempia kuin tunnettujen laittomien huumeiden ja että joskus ne auttavat ihmisiä lopettamaan laittomien huumeiden käytön. Heidän mukaansa useimmat sairaalatapaukset johtuivat sekakäytöstä hallusinogeenien kanssa tai yliannostuksesta.

Mutta "oikea annos" on vaikea määritellä, koska useimmiten pakkauksissa ei ole annosteluohjetta eikä edes kunnollista tietoa aineen kemiallisesta koostumuksesta.

Länsi-Euroopassa tätä tietoa alkaa olla saatavilla, mutta se siirtyy Itä-Euroopan viranomaisille hitaasti. Romanian huumeviraston vuoden 2010 raportissa todetaan, että maan tutkijoilla ei ole riittävää tieteellistä tietoa, kuinka biologisista näytteistä voidaan seuloa psykoaktiivisia aineita.

Tieto leviää hiljalleen potilastyötä tekevien ammattilaisten kautta. Itä-Romanian Iasin kaupungissa työskentelevä toksikologi Tudor Ciuhodaru kertoo, että viime vuonna koko maassa laillisten huumeiden vuoksi joutui sairaalaan 1300 ihmistä. Romanian huumeviraston mukaan vuoden 2010 alkupuoliskolla tapauksia oli jo 4000.

"Useimmilla potilailla ei ole hajuakaan, mitä kemiallisia aineita he ovat käyttäneet", Romanian huumevirastolla potilastyötä tekevä Adriana Samson sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia