Italian vaatetehtaat polkevat palkkoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Italian vaatetehtaat polkevat palkkoja

Suuret brändit, kuten Louis Vuitton ja Armani, ovat alkaneet jälleen tuottaa vaatteita Italiassa, mutta ne kilpailevat alhaisilla palkoilla ja kehnoilla työoloilla, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Italian kenkä- ja vaatetehtaissa tehdään pitkää päivää palkalla, joka ei riitä elämiseen. Syynä on kilpailu Aasian ja Itä-Euroopan hikipajojen kanssa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Isot huippumerkit, kuten Louis Vuitton, Armani, Prada ja Dior, lopettivat aikoinaan Italian-tehtaitaan entisten sosialistimaiden ja Turkin halpatuotannon vuoksi. Nyt ne ovat ostaneet tehtaitaan takaisin mutta kilpailevat kyseenalaisin keinoin, kertoo tutkimuksen kansainvälisen Puhtaat vaatteet -kampanjaverkoston Italian-osastolle tehnyt Francesco Gesualdi.

"Suurten brändien tulo takaisin Italiaan on hyvä uutinen työllisyysmahdollisuuksien kannalta, mutta on katastrofaalista, jos siitä seuraa köyhyyspalkkoja, ay-liikkeen puutetta ja pelkoa työturvallisuudesta Bangladeshin ja Moldovan tapaan", hän toteaa.

Tutkimus perustuu vaatetehtaiden työntekijöiden haastatteluihin vuonna 2013. Sen mukaan työläiset saavat aloittaessaan usein vain 1 200 euroa palkkaa kuussa, kun tilastokeskuksen mukaan perhe tarvitsee elämiseensä ainakin 1 600 euroa.

Alihankkijafirmat myös palkkaavat työntekijöitä leikatuilla palkoilla ja pakottavat työntekijät ylitöihin edellytyksenä työpaikan säilymiselle, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia