Itä-Libya julistautui autonomiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itä-Libya julistautui autonomiseksi

Julistuksen katsotaan olevan uusi symbolinen isku Tripolin keskusvallan ja öljyrikkaiden itäisten alueiden suhteille.

Kyrenaikan alue Libyan itäosassa julistautui itsehallinnolliseksi viikonloppuna, kun Ajdabiyan kylässä kokoontuneet kapinalliset lääninjohtajat ilmoittivat alueellisen hallituksen perustamisesta, kertovat uutislähteetLibyan Tripolissa sijaitseva keskushallinto ei ole vielä kommentoinut tilannetta.

Uuden hallinnon pääministerinä toimii loikannut ilmavoimien komentaja Abd-Rabbo al-Barassi, ja siinä on mukana Libyan suurimpien öljysatamien hallinnan viime kesällä kaapannut, aiemmin Gaddafia vastaan kamppaillut heimopäällikkö Ibrahim Jathran.

Tripolin keskusvalta on yrittänyt pitkään tuloksetta käynnistää uudelleen yhteistyön öljysatamia hallitsevien joukkojen kanssa öljytuotannossa ja -myynnissä. Käytännön tasolla vähän asioita muuttavan itsehallinnon julistamisen katsotaan olevan uusi symbolinen isku keskusvallan ja itäosia hallitsevien joukkojen suhteille.

Arviolta 60 prosenttia Libyan öljytuotannosta sijaitsee uuden hallinnon hallitsemien satamien läheisyydessä.

Libyan öljykriisiä ovat kiristäneet entisestään lokakuun lopussa Länsi-Libyan öljysatamissa käynnistyneet mielenosoitukset ja lakot, joiden myötä maan öljyvienti on vähentynyt kymmenekseen kokonaiskapasiteetista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia