Itämeren suojelu matelee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itämeren suojelu matelee

Suomi on Itämeren suojelijoista paras, mutta silti huono, sanoo WWF raportissaan.

Kaikki Itämerta ympäröivät rantavaltiot ovat jäljessä meren suojelun aikataulusta, selviää ympäristöjärjestö WWF:n tuoreesta raportista (pdf). Suomi on vertailussa paras, mutta silläkin on järjestön mukaan yhä parannettavaa.

Suomi saa vertailussa parhaat pisteet rehevöitymisen ja haitallisten aineiden vastaisista toimenpiteistä, mutta parannettavaa löytyy silti edelleen kaikilla osa-alueilla: rehevöitymisen torjunta, haitalliset aineet, meriliikenteen turvallisuus ja luonnon monimuotoisuus.

Kolmen kärkeen kuuluvat Suomen lisäksi Saksa ja Viro. Kolme heikointa ovat Puola, Liettua ja Venäjä.

Raportissa pisteytetään Itämeren yhdeksän rantavaltiota sen mukaan, mitä suojelutoimenpiteitä ne ovat raportoineet tehneensä. Taustalla on vuonna 2007 käynnistetty Itämeren suojeluohjelma, johon kaikki yhdeksän Itämeren rantavaltiota ovat sitoutuneet. Se velvoittaa maat suojelutoimenpiteisiin ja niiden raportointiin. Ohjelmassa tähdätään siihen, että meren hyvä ekologinen tila saavutetaan vuoteen 2021 mennessä.

WWF:n raportin mukaan suuri osa raportoinnista on kuitenkin myöhässä, vaillinaista tai raportointia ei tehdä ollenkaan.

Järjestön Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen on huolestunut siitä, että jotkut maat näyttävät toimivan jopa täysin suojelun vastaisesti. Esimerkiksi Venäjä ehdotti vastikään kansainvälisessä merenkulkuorganisaatiossa IOM:ssä, että merta saastuttavien typen oksidipäästöjen leikkaamisen aikataulua lykättäisiin usealla vuodella. Vilhusen mukaan monella Itämeren maalla on myös taipumus olla kertomatta koko totuutta toimeenpanon tilasta.

WWF toivoo, että lokakuussa pidettävässä Itämeri-kokouksessa sovittaisiin tarkemmin yhteisestä, läpinäkyvästä raportoinnista.

"Muuten todellisen tilanteen selville saaminen vaatii kovaa salapoliisityötä, mikä ei ole oikein Itämeren maiden kansalaisia kohtaan", Vilhunen sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia