"Itsemurhapommittaja joutuu helvettiin"

13.04.2012

 

Muslimipappi Muhammad Rehman paheksuu erityisesti sitä, että uhrimäärän kasvattamiseksi iskuja on alettu kohdistaa moskeijoihin ja hautajaisiin. (Kuva: Guilhem Vellut / cc 2.0)Muslimipappi Muhammad Rehman paheksuu erityisesti sitä, että uhrimäärän kasvattamiseksi iskuja on alettu kohdistaa moskeijoihin ja hautajaisiin. (Kuva: Guilhem Vellut / cc 2.0)Itsemurhaiskujen tekijät sanovat toimivansa islamin nimissä, mutta moni pakistanilainen uskonoppinut tuomitsee tappamisen islamin vastaisena.

Pappien mukaan itsemurhapommittajia odottaa luvatun paratiisin sijasta ikuinen kadotus.

"Useimmat itsemurhaiskijät kuvittelevat tekonsa miellyttävän Allahia, vaikka he tappavat ja haavoittavat viattomia muslimeja", sanoo muslimipappi Muhammad Rehman, joka johtaa rukouksia Khyberissä Pakistanin heimoalueella.

"Profeetta Muhammedin mukaan yhden ihmisen tappaminen vastaa koko ihmiskunnan surmaamista, koska tappajille ei löydy anteeksiantoa", Rehman lisää.

Talebanien aivopesua

Afganistanin rajalla sijaitsevat seitsemän heimoaluetta toimivat nuorten itsemurhaiskijöiden kasvualustana. Islamistinen Taleban-järjestö kouluttaa nuoret ja lähettää heidät suorittamaan tehtäväänsä Afganistaniin tai Pakistaniin.

"Pakistanin talebanit sieppaavat tai houkuttelevat köyhiä nuoria uskonnollisiin madrassa-kouluihin tai seminaareihin, joissa heidät aivopestään itsemurhapommittajiksi", Rehman kertoo.

Hänen mukaansa aivopesun välineenä käytetään usein videoita, joissa kuvataan muslimeihin kohdistuvaa sortoa Kašmirissa, Irakissa ja Afganistanissa.

"Kouluttajat vakuuttavat, että jihad (pyhä sota) on välttämätöntä ja lupaavat vääräuskoisten surmaajille pääsyn paratiisiin, mutta se on ihan väärin", Rehman sanoo.

Papitkin vaarassa

Rehman paheksuu erityisesti sitä, että uhrimäärän kasvattamiseksi iskuja on alettu kohdistaa moskeijoihin ja hautajaisiin.

Mardanissa Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa rukouksia johtava Anwarullah jakaa Rehmanin käsityksen, etteivät viattomia uskonveljiään tappavat pommittajat pääse paratiisiin.

"Islam ei salli itsemurhaiskuja, siitä ei ole epäilystäkään. On päivänselvää, että niiden tekijät päätyvät helvettiin yhdessä uskottomien kanssa", Anwarullah julistaa.

Talebania arvostelevat papitkaan eivät ole turvassa. Järjestö uhkailee heitä ja on surmannut viime vuosina useita uskonoppineita.

Puuttuvat rituaalit

Charsaddan muslimipappi Qari Jauhar Ali muistuttaa, että itsemurhapommittajan ruumis jää ilman rituaalikylpyä ja muita normaaleja hautausmenoja.

Tohtori Muhammad Shafique Khyberin yliopiston oikeuslääketieteen osastolta kertoo, että pommi-iskuissa kuolleet tunnistamattomat vainajat haudataan rutiininomaisesti ja heidän henkilöllisyyttään selvitetään myöhemmin dna-näytteiden avulla. Se ei kuitenkaan koske iskujen tekijöitä.

"Emme hautaa pommittajien jäännöksiä, vaan käytämme niitä rikostutkinnassa", Shafique sanoo.

Hänen kokemuksensa mukaan useimmat ihmiset suhtautuvat kielteisesti itsemurhaiskuihin eivätkä halua osallistua tekijöiden hautajaisiin.

Ei surunvalitteluja

Abdul Jamil suree sitä, ettei ole voinut haudata poikaansa Abdul Shakooria, joka teki itsemurhaiskun Naton saattuetta vastaan Kandaharissa 2010.

Talebanit kertoivat tapahtuneesta Jamalille neljä kuukautta pojan katoamisen jälkeen. "He onnittelivat minua, mutta minä kiroan heidät poikani vuoksi", isä sanoo.

"En saanut ainuttakaan surunvalittelua, koska ihmiset eivät hyväksy itsemurhaiskuja", hän jatkaa.

Hautajaisvalmisteluissa auttaminen ja seremonioihin osallistuminen on normaalisti muslimeille tärkeä yhteisöllinen velvollisuus.