Jalkaväkimiinojen käyttö romahtanut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jalkaväkimiinojen käyttö romahtanut

Viime vuonna oli vielä neljä miinoja käyttänyttä maata. Tänä vuonna niitä on vain yksi.

Jalkaväkimiinoja on käyttänyt tänä ja viime vuonna ennätyksellisen harva maa. Vain Syyria on käyttänyt miinoja tänä vuonna ja viime vuonnakin niitä käytti Syyrian lisäksi ainoastaan Israel, Libya ja Burma, selviää maamiinojen käyttöä kartoittavasta selvityksestä.

"Vähäinen jalkaväkimiinoja käyttävien maiden määrä tänä vuonna, kaikkien aikojen suurin miinanraivausbudjetti viime vuonna ja dramaattinen maamiinauhrien väheneminen verrattuna vuosikymmenen takaiseen ovat osoitus miinankieltosopimuksen saavutuksista kuluneiden 15 vuoden aikana", sanoo raportin toimittanut Mark Hiznay.

Kansainvälinen ja kansallinen rahoitus miinoja koskevaan toimintaan oli viime vuonna ennätykselliset 662 miljoonaa dollaria. Kuitenkin uhrien auttamiseen käytettiin vähemmän rahaa kuin kertaakaan aikaisemmin vuoden 2007 jälkeen.

Vielä vuosikymmenen alussa maamiinoihin astui noin 32 ihmistä joka päivä. Vuonna 2011 uhrimäärä oli laskenut 12 päivässä. Raportissa muistutetaan kuitenkin, että uhrien määrä on lisääntynyt merkittävästi esimerkiksi Libyassa, Sudanissa, Etelä-Sudanissa ja Syyriassa.

Jalkaväkimiinat kieltävän sopimuksen on allekirjoittanut tähän mennessä  80 prosenttia maailman valtioista. Suomi liittyi sopimukseen viime vuoden lopussa viimeisenä EU-maana, yhdessä Etelä-Sudanin ja Somalian kanssa. Rypäleammuksia kieltävään sopimukseen Suomi sen sijaan ei ole vielä liittynyt.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia