Järjestö: Interpol auttaa pidättämään toisinajattelijoita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Interpol auttaa pidättämään toisinajattelijoita

Kansalaisoikeuksia polkevat maat käyttävät Interpolia hyväkseen saadakseen poliittiset toisinajattelijat kiinni, kertoo tutkivan journalismin järjestö ICIJ.

Pahamaineiset maat käyttävät kansainvälistä rikospoliisijärjestöä Interpolia hyväkseen saadakseen kiinni poliittisia toisinajattelijoita, kertoo amerikkalaisen tutkivan journalismin järjestön Center for Public Integrityn verkkosivusto IWatch News.

Sivuston siteeraaman, tutkivien journalistien verkoston ICIJ:n tutkimusten mukaan Interpolin niin sanottua punaista määräystä (red notice) käytetään laillisten tarkoitusperien lisäksi myös ulkomaille paenneiden poliittisten toisinajattelijoiden palauttamiseksi kotimaahansa.

Esimerkiksi iranilainen poliittinen aktivisti Rasoul Mazrae jäi Interpolin punaisen määräyksen seurauksena kiinni, vaikka YK oli tunnustanut hänet poliittiseksi pakolaiseksi. Hän sai kuolemantuomion, eikä ihmisoikeusjärjestöillä ole tietoa hänen olinpaikastaan.

Myös Venäjä, Venezuela ja Tunisia ovat ICIJ:n mukaan käyttäneet punaista määräystä poliittisiin tarkoituksiin.

Interpolilla on 188 jäsenmaata. Sen tarkoituksena on edistää kansainvälistä poliisiyhteistyötä kansainvälisen rikollisuuden ehkäisemiseksi.

Punaista määräystä käytetään auttamaan jäsenmaita saamaan rikollisensa kiinni. Kun Interpol antaa kansainvälisen punaisen määräyksen, muiden maiden poliisit saavat oikeuden pidättää epäiltyjä, jotka voidaan sitten luovuttaa kotimaihinsa. Maita ei kuitenkaan velvoiteta pidättämään ketään punaisen määräyksen perusteella.

Teoriassa Interpol ei saa sotkeutua poliittisiin tai uskonnollisiin asioihin ja se voi myös kieltäytyä antamasta punaista määräystä. Se ei kuitenkaan kerro tarkkoja tietoja siitä, kuinka monet määräyspyynnöt hylätään.

ICIJ:n analysoimasta yli 7 600 punaisesta määräyksestä neljännes oli maista, jotka rajoittavat vakavasti poliittisia oikeuksia ja kansalaisvapauksia. 30:n eniten punaisia määräyksiä pyytävien maiden joukossa olivat esimerkiksi Arabiemiraatit, Kiina, Saudi-Arabia, Libya, Irak ja Iran.

Interpol on kritisoinut IWatch Newsin artikkelia. Sen mukaan muun muassa väite siitä, että Interpolia käytettäisiin poliittisiin tarkoituksiin, on virheellinen. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia